1.Instruccions per al portfoli i rúbrica

Et presentem la rúbrica d'avaluació de la pàgina de portfoli que elaboraràs durant dues setmanes. Llig-ne bé, abans de posar-te mans a l'obra, la primera columna i la segona, on es detallen els criteris i el seu compliment "excel·lent". Et guiaran sobre les característiques que haurà de tenir el teu treball i al final se t'aplicarà la matriu per a qualificar-te.


(Clica en SCRIBD per llegir-lo. També és visible i descarregable des de DRIVE)

Ara t'explicarem, en primer lloc, el contingut que ha de presentar el teu portfoli i, en segon lloc, hi haurà un tutorial perquè pugues accedir a publicar en aquest nou espai. Per arrancar, el teu professor et donarà a classe el nom d'usuari, la contrasenya i la pàgina on redactaràs el portfoli. L'hauràs d'acabar abans del dilluns dia 17 a fi de ser valorat.

2.Contingut que ha de tenir la teua pàgina

Cada una de les parts que t'indiquem haurà de portar un títol. En total el teu portfoli ha de tenir 12 títols: un de presentació personal, 10, de les entrades del blog i l'últim, les valoracions del curs i els aprenentatges). De seguida els detallem. Hauràs de seleccionar amb el cursor cadascun dels títols complets i, clicant en la casella de la barra d'edició, on diu <Normal>, tria <1.Heading> per a ampliar-ne la grandària i crear, al final del procés, la taula de continguts de la pàgina (una barra lateral amb els 12 títols del treball, igual com la que es troba en aquesta pàgina (dalt a la dreta) o, per exemple, en la pàgina de la programació del curs). Es fa així per a poder navegar entre els apartats d'una pàgina del wiki. S'explica més avall.

1r Apartat: Redacta a l'inici una presentació personal amb totes les dades
1) Dades personals (nom i grup, amb foto optativa o avatar);
2) Formació o coneixements previs respecte als recursos tecnològics usats i al nivell de valencià amb què es començava;
3) Expectatives inicials sobre l'assignatura;
(4) Actitud personal a classe i davant el treball i les activitats proposades durant el curs;
(5) Objectius personals acomplits...

2n Apartat: Selecciona entre els teus escrits al blog, els 10 millors i més variats quant al contingut i les valoracions que hi fas, per tal de traslladar-los (copia i apega) a la teua pàgina del wiki. Poden ser els comentaris setmanals com també els treballs diversos que has fet durant el curs. Posa títol i data de publicació de cada entrada.

IMPORTANT: Cada entrada reproduïda hauria de contenir mínimament alguna d'aquestes idees si no ho havies fet abans en el mateix escrit del blog: per què has triat cada mostra; què és el que més t'ha costat entendre o fer de les activitats que cites i la causa; què és el que més t'ha ajudat. Aquests escrits teus, els has de revisar molt bé pel que fa a la correcció ortogràfica, lèxica i gramatical. Has de millorar en ells la teua expressió en relació amb els escrits del blog. Pots modificar-los en els aspectes que consideres, evidentment. Si les teues entrades contenien imatges al blog, també has d'incrustar-les ací. Si tenies vídeos o àudios, pots carregar-los directament en la pàgina i es veuran o sentiran sense problema. Si vols afegir algun treball teu (acompanyant l'entrada), pots reproduir-lo en la pàgina o bé penjar-lo directament en un document pdf, sense oblidar de presentar-lo i valorar-lo, almenys en l'escrit corresponent. La pàgina del wiki absorveix qualsevol document a més del teu escrit (20Mb per fitxer n'és el límit). Al tutorial s'explica com fer-ho.

3r Apartat: Al final de la teua selecció i comentari d'entrades, reflexiona sobre les activitats, el sistema de treball i d'avaluació de l'assignatura de Valencià, Llengua i Literatura. Mostra alguna satisfacció --o insatisfacció-- i els possibles aprenentatges amb els temes tractats, les activitats vàries, el sistema de treball i avaluació de l'assignatura i, finalment, amb el teu treball desenvolupat.

CONSELL: Manté la mateixa font al llarg del portfoli

Intenta que tot l'escrit de la pàgina personal mantinga la mateixa font de lletra i, si és possible, la mateixa grandària --excepte títols i detalls que vulgues destacar. Pots utilitzar lletres de colors, imatges o els gifs animats d'una manera discreta i en consonància amb els temes dels escrits. Per a mantenir la mateixa font per defecte (o per a canviar-la per una altra, homogènia a tot el text), selecciona els fragments que vas apegant del teu blog i clica en la casella de la barra d'edició on posa Normal. Després, busca davall de tot el mode Normal, novament, i el text seleccionat s'homologarà a la lletra per defecte del wiki.
- - - -

3.Entrar amb el compte assignat i editar en la pàgina individual. La barra d'edició del wiki


Comencem entrant al wiki amb el teu compte i canviant un paràmetre abans de publicar en la pàgina assignada.
 1. A la banda superior dreta, en una mini barra negra clica en Entreu / Entrar i després escriu correctament el teu nom d'usuari (la lletra B o C en minúscules) i la contrasenya de sis lletres que t'ha donat el professor.
 2. Apareix el teu nom d'usuari en majúscules (21B.07, per exemple).
 3. Clica sobre el teu nom d'usuari i després en "Paràmetres" (dalt a la dreta)
 4. En aquesta pàgina convé no modificar res excepte la Llengua de la interfície. Tria Català per tal de seguir les instruccions clarament. Després, guarda la modificació (baix a l'esquerra).
 5. Vés a la barra negra superior i clica en Els meus Wikis i tot seguit en Fem 1r de Bat.
 6. Et trobes de nou en la portada del wiki. En la part inferior de la barra laterales troben els dos punts importants.
  • 2.Instruccions del Portfoli, on s'explica el contingut que has de redactar, la rúbrica d'avaluació i un tutorial --aquest que estàs llegint-- per a l'edició i publicació en la teua pàgina.
  • 3.Pàgines dels Alumnes, on trobaràs l'accés directe a la teua pàgina en blanc, ja creada, que has de localitzar en les llistes d'alumnes. Clica en la que et correspon, si ho tens clar, i hauràs arribat a la primera destinació. Observa que pots editar-la (EDITEU).

Quan hages localitzat la teua pàgina de portfoli, clica "EDITEU". La pàgina s'obri i apareix la barra d'edició. D'esquerra a dreta es presenten els símbols següents:
Wiki-barraEdicio-novaCAT.jpg

 1. (B): Lletra negreta
 2. (I): Lletra cursiva
 3. (U): Lletra subratllada
 4. (T): Color, estil i grandària de lletra que se selecciona. Els canvis en el tipus de lletra en títols, paràgrafs, textos complets s'ha de fer al final del tot, és a dir, quan hem acabat d'escriure o enganxar el text complet, ja que podrien produir-se canvis involuntaris en l'estil de lletra.
 5. (Normal): Quadre de lletra per a títols i subtítols (6 grandàries) o lletra normal. Aquest quadre servirà per a marcar al text els títols dels apartats i subapartats que volem indexar per a crear una taula de continguts per a navegar per la pàgina (Table of Contents). Primer hem de seleccionar la línia que farà de títol, separar-la del text posterior, i després triar una gràndaria jeràrquica entre "Títol 1 i Títol 6 (1.Heading - 6.Heading)". Per als títols, utilitza la més gran.
 6. Indexació del text per números
 7. Indexació per punts. En les indexacions de text es pot usar la tecla del tabulador per a sagnar més endins les enumeracions. Convé practicar per a aprendre'n el funcionament.
 8. Línia horitzontal. Es genera per a separar textos temàticament. No és necessari que la utilitzem al portfoli.
 9. (Link): Inserir enllaç amb pàgines del wiki o amb pàgines externes. Per a enllaçar una paraula amb una web externa, seleccioneu tota la paraula, cliqueu en Link i després en Web Address. A la casella d'Adreça caldrà copiar la URL de la pàgina web, del blog, etc., al qual voleu remetre en clicar sobre la paraula seleccionada. Així es crea un "hiperenllaç".
 10. (File): Inserir imatges (que es poden modificar de grandària i centrar-les en la pàgina, i alhora podem escriure un peu de foto), i inserir arxius en altres formats, els quals apareixeran amb el nom que tenen i el logo que determina la classe de document (.doc,.odt,.txt, .avi, .pdf, .wav,.mp3, etc.). Aquests arxius de text o multimèdia inserits així, només es poden obrir amb els programes que el vostre PC conté: els Pdf amb l'Acrobat Reader; els documents de text amb Word o Open Office; però...
  • Si apugem arxius àudio en Mp3 o vídeo en FLV, etc., aquests es podran reproduir instantàniament a la pàgina perquè el wiki conté una aplicació Flash Player que genera el reproductor àudio o vídeo. No caldria apujar-los a YouTube, etc.
  • Per a descarregar qualsevol fitxer o imatge en la pàgina, cliqueu en File a la barra d'edició, després en Upload File, busqueu la carpeta on està el document o la foto que voleu abaixar al wiki, quan la trobeu cliqueu una vegada sobre ella, espereu i, en aparéixer visible en la llista de documents del wiki, cliqueu ara dues vegades damunt per tal que us aparega el document o la foto just en el lloc que vulgueu, si no, podeu arrossegar-la.
 11. (Widget): Incrustar objectes de tota mena: presentacions, vídeos, àudio, enquestes, calendaris, mapes, etc. que s'han hostatjat en alguna web (YouTube -vídeos-, Slideshare -presentacions-, Scribd -textos-, etc.) En cada web ens donen sempre un codi HTML del document allotjat per tal que el puguem incrustar / 'embed' en el wiki. Si cliquem en Widget, caldrà buscar en la columna de l'esquerra, baix, la llegenda "Altres HTML" i en la finestra en blanc que s'obri s'haurà d'apegar el codi que hem copiat.
 12. (Table): Inserir taula: genera una taula amb fileres i columnes que permet separar en quadres els textos i els multimèdia dins la pàgina.
 13. Fletxes de desfer i refer l'acció o les accions anteriors.
 14. (Preview): Vista preliminar de la pàgina editada (previsualització) abans de tancar o proseguir. Si voleu continuar escrivint, per a tornar a l'edició cliqueu en Continue editing.
 15. (Cancel): Cancel·leu tota modificació feta a la pàgina des que s'ha obert. Quedarà com estava abans d'obrir-la.
 16. (Save): Guardar. Si cliquem a la pestanyeta del costat podrem guardar i continuar amb el treball, afegir un comentari o observació a la pàgina (visible en el llistat de pàgines) i també canviar-ne la visió a "Wiki Text Editor": la pàgina en format CSS per als que saben treballar amb aquest llenguatge informàtic.

Afortunadament, Wikispaces enregistra cada dos minuts una còpia del text que s'està redactant, de manera que si el perdem, en tornar a obrir la pàgina ens pregunta si volem treballar amb l'esborrany que estàvem escrivint (Editeu des del projecte recuperat - Edit from Recovered Draft) o amb l'última còpia guardada voluntàriament per nosaltres (Ignore Recovered Draft).

Com crear la TAULA DE CONTINGUTS

Cada títol --i només els títols-- ha d'estar en el tipus de lletra 1.Heading.
Per a crear la taula de continguts (Table Of Contents) hem d'escriure en la part superior de la nostra pàgina, i sols una vegada, aquest codi: claudàtor, claudàtor ([[) seguit sense espai del terme toc --abreviatura de table of contents-- i acabat, sense espais, amb dos claudàtors que tanquen (]]). Quan guardem la pàgina podrem veure que s'ha creat una barra lateral on podem clicar per anar a cada apartat.