1. BLANDÍN DE CORNUALLANovel·la anònima, versificada en noves rimades, del s XIII o XIV, escrita en un provençal ple de catalanismes, que traeixen l’origen de l’autor.
Narra les aventures dels cavallers Blandín i Guiot Ardit, i es clou amb llur matrimoni amb les donzelles Brianda i Yrlanda. Pel tema és considerada afí a la matèria de Bretanya. La narració és lineal, sense digressions, i és escrita en un estil senzill i planer, amb un cert realisme en les descripcions i pocs elements meravellosos, i es decanta sovint cap a l’humor i la ironia.
external image caballe.jpg

2. ARGUMENT


Aquesta obra dóna començament amb el viatge de dos cavallers, Blandín i Guiot Ardit de Miramar, que busquen aventures. En primer lloc es troben amb un gosset, el qual els dirigix fins una cova on entra Blandín. Després d'anar per la foscor, ix a la claredat, ajuda unes donzelles a alliberar-se d'un gegant i torna on estava Guiot amb les dues xiques. Els dos cavallers van ajudar les donzelles i la seua família a tirar els gegants del seu castell i després van seguir amb el camí. Aquesta vegada es van trobar amb un ocell que els digué que anaren a un pi, cadascú per un dels dos camins que hi havia. Guiot va triar el camí llarg i va lluitar amb el "cavaller negre" i amb el seu germà. També lluità amb la família dels cavallers però hagué de rendir-se perquè eren molts i l'empresonaren. Pel seu costat, Blandín trià el camí estret i es va trobar amb una donzella que li va furtar el seu cavall. També va conéixer el seu nou servidor, Peitavín, i junts anaren a un castell en el qual hagué de lluitar amb uns cavallers, una serp, un drac i un sarraí per a salvar una donzella que havíen encantat. Es van enamorar i Blandín hagué de lluitar amb el senyor d’un castell per a salvar el seu amic Guiot. Tornaren al castell de Brianda (l'amor de Blandín), i es casaren, Blandín amb Brianda i Guiot amb Irlanda, la germana de Brianda.

3. AUTORIA I LLENGUA


Aquest text cal situar-lo a principis del XVI (o potser finals del XIII), i consta de 2394 versos octosíl·labs apariats, i ens ha arribat en un únic manuscrit, força incorrecte, obra d'un copista italià. Contra el que és habitual en aquest segle, el seu autor ha volgut mantenir-se anònim. Avui, però, s'accepta que el seu autor pertanyia a una zona de domini lingüístic català: l’autor pretén escriure en provençal clàssic, però el traeixen constantment les solucions catalanes, com s'esdevé en tots els nostres poetes cultes del segle XIV.

4. Documents en línia

  1. Traducció completa en vers del Blandín de Cornualla en català i castellà - DOC en Pdf (clica)
  2. Treball d'una alumna sobre el Blandín - jhelena's blog (clica)
  3. Introducció al Blandín (Edicions Bromera) - Clica
  4. Versió de la introducció per a llegir en pantalla

    Blandín de Cornualla-Ed. BROMERA by Dept. de Valencià5. HISTÒRIA DE JACOB XALABÍN


[FONT: http://ploma.quellegeixes.cat/llibres/classics/fitxa/8480]
external image campement%20de%20volontaires%20turcs.jpg


La HISTÒRIA DE JACOB XALABÍN és una novel·la d'aventures, d'amors i de traïcions, basada en esdeveniments històrics reals. Ambientada a la Turquia dels darrers anys del segle XIV, està protagonitzada per importants personatges de l'imperi turc d'aquesta època. Obra de temàtica amorosa, però realista pel que fa a l'exactitud de l'ambientació geogràfica i històrica, aquesta novel·la constitueix una síntesi d'elements orientals i occidentals. Tant l'autor com l'època en què va ser escrita en són, a hores d'ara, desconeguts. Tot i això, podem afirmar que l'autor de la HISTÒRIA DE JACOB XALABÍN escriu per a un públic occidental, ja que quan la situació ho demana, s'apressa a explicar al lector algunes característiques dels costum turcs. Pel que fa als personatges, aquesta novel·la constitueix el revers de la moneda del TIRANT LO BLANC, ja que si en l'obra de Martorell els roïns són els turcs, ací ho seran els cristians, però això sí, tractats en ambdós casos amb la mateixa mesura humana.

6. Documents


6.1 Introducció a Jacob Xalabín (Edicions Bromera) - Clica

6.2 Lectura en pantalla de la introducció:

Història de Jacob Xalabín-Ed. BROMERA by Dept. de Valencià
6.3 Presentació del llibre per Carbonell.