LES 4 GRANS CRÒNIQUES


Consulta aquest fantàstic Web monogràfic: http://www.xtec.cat/monografics/croniques

cavallergirant.gif


1. INTRODUCCIÓ A LES CRÒNIQUES

La historiografia medieval de la Corona compta amb quatre textos fonamentals: les cròniques de Jaume I, Bernat Desclot, Ramon Muntaner i Pere el Cerimoniós. Redactades a finals del segle XIII i al llarg del segle XIV, les Quatre Grans Cròniques Medievals van ser escrites pels mateixos reis -Jaume el Conqueridor i Pere el Cerimoniós- o per personatges –Bernat Desclot i Ramon Muntaner- molt propers a la Cort, i abracen, de forma directa o indirecta, el regnat de tots els reis de la dinastia del Casal de Barcelona, des d'Alfons I fins a Martí l'Humà. Cosa que ens permet de resseguir el desenvolupament polític, social i econòmic d'uns anys decisius de la història de la Corona d'Aragó.
En aquest sentit, tal i com afirma Martí de Riquer, la llengua catalana és l’única llengua en la qual dos reis han escrit les seues memòries personals. Altres literatures tenen reis historiadors, com és el cas de la literatura castellana amb Alfons X el Savi. La diferència rau en el fet que mentre els altres reis són historiadors del passat, els reis catalans ho són dels seus propis regnats. Així, les cròniques de Jaume el Conqueridor i de Pere el Cerimoniós ens permeten acostar-nos a aquests dos grans sobirans i saber no solament el que van fer i amb quina intenció ho van fer, sinó també com sentien, com amaven i com odiaven. Tots dos han deixat que ens apropàssem a certs moments de la seua intimitat i, sobretot, se’ns han mostrat tal i com volien ser recordats.
D'altra banda, les Quatre Grans Cròniques Medievals són quatre veritables meravelles des del punt de vista literari i idiomàtic que comparteixen entre si el to heroic, l'exaltació de la dinastia del Casal de Barcelona i una expressió viva fruit de la proximitat del cronista als fets que narra.
Una expressió viva que no és només fruit d'aquesta proximitat del cronista als fets que explica sinó també al deute de les Cròniques amb la tradició oral. Filles dels poemes èpics de transmissió oral, dels quals procedeixen alguns dels seus episodis més coneguts, com ara l'engendrament de Jaume I, en el moment en què que van ser escrites estaven destinades a la lectura col·lectiva en veu alta.
- - - - - - -
Els documents que aportem tot seguit se centren només en les dues cròniques titulades
LLIBRE DELS FETS & CRÒNICA DE RAMON MUNTANER
- - - - - - -

2. Documents sobre EL LLIBRE DELS FETS


1.

Llibre Dels Fets BROMERA by Dept. de Valencià2.

Llibre Dels Fets MOLC by Dept. de Valencià3.

Tirant Lo Blanc TEIDE by Dept. de Valencià4.


3. Documents sobre la Crònica de Muntaner


1.

Cronica Muntaner Bromera by Dept. de Valencià2.

Cronica Muntaner MOLC Fuster by Dept. de Valencià3.