L'humanista Bernat Metge i LO SOMNI


Bernat Metge.jpg

1. Obra

[FONT: http://www.xtec.cat/~acarre/connexio/metge1.htm]

Bernat Metge (1340/46-1413) és un dels escriptors més importants del tombant de segle. Funcionari reial, va treballar a la cancelleria com a secretari dels reis Joan I i Martí I i va exercir també funcions d'ambaixador. La seua vida professional no va estar exempta de polèmica, ja que el 1388 va ser processat per primera vegada i el 1396 va ser acusat (al costat d'altres) de corrupció i d'atemptar contra el govern del rei Joan I, per la qual cosa va ser empresonat un temps. Mort el rei, però, Bernat Metge consta documentalment com a secretari del seu successor, Martí I l'Humà.
Admirador dels autors clàssics i autor d'una prosa que imita la cadència i l'estructura de la llatina, va traduir una obra en llatí de Petrarca, el Walter e Griselda. La seua obra fonamental, però, és Lo somni, escrita el 1399. En aquell any Bernat Metge ja estava en llibertat, però escriu l'obra en primera persona narrativa i la situa a la presó. El protagonista-narrador s'adorm en la seua cel·la i en somnis se li apareix l'esperit del rei Joan, que des del purgatori manifesta la innocència del seu secretari en el procés obert contra ell i en la seua mort. Se li apareixen personatges mitològics, com Tirèsies i Orfeu. El protagonista-narrador dialoga amb ells sobre temes tan importants en aquell moment com la condició de les dones o la immortalitat de l'ànima.
Amb Lo somni, Bernat Metge pretenia convéncer tothom (i sobretot el rei Martí) de la seua innocència, objectiu que va aconseguir perquè des del 1405 fins al 1410 (any de la mort del rei Martí) torna a treballar com a secretari de la Cancelleria Reial.

2. Introduccions a Lo somni


2.1. Introducció a l'obra

Lo_Somni_Bernat_Metge_MOLC by Dept. de Valencià2.2. Biografia, obres i Lo somni

Bernat_Metge_SOLC by Dept. de Valencià2.3. Documents en Pdf descarregables directament des d'ací:


- - -