ALBA SANCHIDRIÁN ARIAS

El meu nom es Alba i soc alumna del institut Joanot Martorell.
Aquest curs en Valencià em estat treballant en un bloc on teniem que posar una entrada totes les setmanes i aquest bloc va ser com un diari de tot el que em fet en les classes de valencià amb Toni.
Des de el meu punt de vista donar classe sense llibre de text m´agrada mes per que les classes son mes divertides i fem moltes cosetes amb l´ordinador que ens permet practicar per a després saber usar-ho, per mi donaria totes les classes com la classe de valencià.
Ara vaig a posar en el wiki deu de les entrades que e fet en el bloc.

Aquesta va ser la primera entrada que vaig fer, va ser al principi de tot el curs. Al ser la primera entrada que vaig fer en part no sabia molt be com ferla ni que escriure pero amb el temps i fent moltes mes le vaig agafar el truc.

Principi de curs

Ja vam començar el nou curs , i la classe de valencià és una mica diferent ,aquest curs no ens fa falta un llibre de text on estudiar i fer els deures sinó que treballarem amb el llibre de lectura, comentaris de text i amb aquest bloc on cada setmana tenim que entrar i fer una nova entrada contant el que hem treballat en classe. El bloc ens servirà com un diari personal en el que redactarem tot el que fem a classe. El no portar llibre es nou per a mi pero es divertit pensar que es pot aprendre sense portar un llibre de text . El profesor ens va repartir una fulla amb poemes per a comentar per grups , ens em posat en grups de quatre persones y em començat a sacar conclusions entre tots i respondre a les preguntes sobre el poema . Hem treballat dos poemes , un tracta sobre una dona i un cavaller , la dona li da tot el seu amor pero l´home no , la dona es casada i el seu esposo esta sent enganyat per ella y per el seu amant , pero ella vol molt al cavaller . Aquest poema es un poc eròtic ja que descriu molt be el acte sexual que te el cavaller amb la dona . I l´altre poema es molt mes complex d´entendre , tindre que preguntar al meu professor de valencià sobre aquest vocabulari que s´utilitza en aquest poema .

Aquesta va ser l´entrada de la meua exposició, la primera exposició que vaig fer en l´institut va ser aquesta i jo estaba molt nerviosa pero al final va salir tot be.

La lirica, els trovadors i el segle d´or


LIRICA

Es un genere musical i literari en el queal l´autor vol espressar els seus sentiments i emocions amb un poema musicat, originalment amb una lira. Te le seguents caracteristiques:
-S´expressa a traves del vers
-Te l´objectiu de transmetre una emoció
-El punt de vista es subjectiu
-Predominen els textos en primera persona
-Es mes breu que els altres géneres per guanyar en intensitat.
La lira compren la oda, la balada, la elegia, el sonet inclus les operes.
La metrica i el ritme depen de cada autor.
La lirica es el genere mes antic de la poesia.
I la lirica es compon:
-El hablant liric: que es el ser fictisi que transmet les seues emocions
-L´objecte liric: es la persona o objecte que provaca les emocions
-El motiu liric: es la idea que s´expressa en la poesia
-Actitud lirica: que pot ser enunciativa, apostrofica i carminica.
Els subgeneres lirics son:
-La canço: poema d´admiració que expresa un sentiment.
-L´himne: es una canço molt exaltada
-L´oda: un poema reflexiu i mediatiu
-L´elegia: Un poema melancolic
-La satira: es un poema mordaz.

ELS TROVADORS

Un trovador és un poeta cantor de l´Edad Mitjana que crea composicions literàries i musicals, destinades a ser difoses pel cant dels joglars.
El terme "trobador" especifica aquell "poeta" que escrivia en llengua vulgar. El trobador és aquella persona culta, que sap de musica, de retorica, de lírica, és a dir, que pertany a la noblesa, o que, si més no, ha après aquestes tècniques, i que escriu les poesies en llengua vulgar per tal que siguin difoses oralment. Cal recordar que la població en aquella època era analfabeta i tota aquesta literatura havia de ser recitada i escrita en la llengua del poble i, no pas en llatí. Els seus poemes no eren per ser llegits, sinó escoltats. Cada trobador tenia el seu propi joglar que difonia les seves creacions. Els cançoners recullen les composicions dels trobadors, que tenien caràcter oral. Vivien de les seues composicions i la nobleça les pagava un sou per aqueta rao.

EL SEGLE D´OR

L'anomenat segle d´or és un període de gran vitalitat literària i artística a Espanya que se sol identificar amb el segle XVII, tot i que alguns autors inclourien des del 1492, data del descobriment d'Amèrica o de la Gramática castellana de Nebrija fins a la mort de Calderón el 1681. El primer que parlà d'un segle d'or espanyol va ser l'hispanista nord-americà George Ticknor en la seua Història de la literatura espanyola, al·ludint al famós mite d'Hesíode.

A la literatura castellana, el renaixement i el barroc es van expressar en la literatura a través d'una gran onada d'italianisme que va envair la literatura i les arts plàstiques durant el segle XVI i, posteriorment, durant el segle XVII, en l'expressió literària a través de les estètiques del conceptisme i del culteranisme, expressada la primera en la poesia de Francisco de Quevedo i la segona en la lírica de Luis de Góngora. L'una es distingia per la complexitat de les idees, expressada sobretot en paradoxes i el·lipsis. L'altra, per la complexitat sintàctica, sobretot per l'ús constant de l'hipèrbaton, que la fa de molt difícil lectura, referint-se a un món mitològic idealitzat, en tant la conceptista al·ludia al desgastant present. Ambdues semblen no obstant les cares d'una mateixa moneda que intentava quiratar l'expressió per a fer-la més difícil i cortesana.
El "monstre de la naturalesa", com l'anomenà Cervantes, va ser, en el Segle d'Or, Lope de Vega, millor conegut com "el Fènix dels Enginys", autor de 1.500 obres teatrals, a més de novel·les i poemes. Lope va ser mestre del sonet. Potser la seua gran aportació al teatre haja sigut el de fer més flexibles les seues formes clàssiques, basades en la unitat de temps i espai i en regles per al desenvolupament de l'acció. Va trencar així mateix amb la divisió entre tragèdia i comèdia i va introduir la figura del "graciós", o antiheroi

Aquesta entrada es de quan vam tornar de les vancances

TORNEM AL COLE


Aquesta primera setmana, ens han explicat el sistema d´evaluacio de la classe de valencia, tambe em escoltat audios de la variacio dialectal i em vist un video on muches persones de parts diferents parlaven el seu valencia.
external image placeholder?w=NaN&h=NaNToni ens va donar un full on eixia textos i teniem que posar el tema general o especialitzat, llenguatge si era especialitzat o no ho era, si era espontani o no espontani o si era un canal oral.
Em estat vient la variacio de la llengua, em vist i escoltat l´accent argenti, catala, valencia occidental, etc...

Aquesta entrada estaba dedicada als treballs de Tirant lo Blanc

Treballs i controls


Aquesta setmana a sigut molt curta ja que tan sol em donat una sola classe de valencià per el tema de la baga que ha sigut els dies 5, 6 i 7 de febrer però pense que ha sigut una classe intensa ja que Toni ens ha donat molta informació per al trimestre, hem posat les dates per als controls i per a entregar els dues treballs que tenim que fer del Tirant lo Blanc.
Be de primer vaig a recordar les dates dels controls, em acordat fer un simulacre de control el dia 14 de febrer per estar preparats per a l´examen de literatura, el control de literatura de veritat va ser el 22 de febrer i vam a tindre que estudiar molt per a sacar una bona nota, l´examen de llengua (adequació i coherència) va ser el dia 7 de març, va ser molt frustrant per que a part d´ aquestes controls vam a tenir molt de les altres assignatures i van a tindre molta feina.
external image photo_20.jpgA part dels controls també tinguem que fer dues treballs sobre el Tirant lo Blanc, que tindrem que pujar-los al bloc com a tope el dia 5 de març, el primer treball consta de resumir 1 Capitol del llibre que ens ha assignat Toni, a mi em va tocar el Capitol 5, espera que siga entretingut i vaig a intentar fer-ho molt be, el segon treball que tenim que fer es un treball creatiu, per a fer-ho tenim que seguir les indicacions de la fulla que ens ha donat Toni on esta molt be explicat tot el que tenim que fer en el treballs creatiu, va ser interessant i entretingut fer aquest treball, pot ser inclús divertit.


Aquesta entrada es a causa de que vam fer un control previ abans de l´examen.

Simulacre del control de literatur


Aquesta setmana em perdut una classe de valencià per que el dimarts teniem un xarrada, aquest dia teniem posat el simulacre de l´examen de literatura pero Toni va vindre a la biblioteca per a dir-nos que es posposava per al dia següent, per al dijous.El dimarts Toni ens va donar els comentaris de text que vam fer la setmana passada, personalment estic contenta de la meua calcificació pero també es veritat que el podria haver fet molt mitjor sobretot amb les faltes d´ortografia, Toni va repassar punt per punt el comentari explicant com estava be i com estava malament , també ens va donar un full de la progressió temàtica i ens va demanar que feren els exercicis de la fotocopia, en aquesta classe també van corregir el mapa conceptual que ens va demanar Toni fer, el va corregir la nostra companya Laura.

external image rojo_san_valentin_9.jpg
El dijous com ja e dit no vam donar classe i el divendres vam fer el simulacre del control, a l´entrar en la classe ens vam posar-nos separats i Toni ens va repartir el control, ens va donar uns vint minuts per a respondre, el control era tipus text i constava de vint-i-cinc preguntes amb resposta molt curta, Toni ens va dir que si teniem tretze acerts ens pondria un positiu Toni ens va donar una estampeta amb un poema d´amor molt bonic, que tracta sobre el bes i les ganes de besar, em va agradar molt per que com el dijous va ser San Valentin era molt indicat per a l´ ocasió, el vam llegir i Toni el va comentar.


Aquesta entrada es el meu treball de Tirant lo blanc.

Treball Tirant lo Blanc


Capitol 5 Tirant lo Blanc `` VAL MES FUGIR QUE NO MORIR´´ Llegint aquest capitol pense que el titol es deu a que els turcs es tinguen que anar per a morir, en el capitol es conta escenes en les que l´amor de Tirant a Carmesina es fa molt intens pero Carmesina es nega rotundament a fer el amor amb el seu amant i tan sol li dona mostres d´afecte.

external image descarga.jpg
El resum del capitol: Carmesina i el seu pare van al cam de batalla on esta Tirant que esta en la guerra con els turcs, i el duc de Macedónia traicionant a Tirant el ataca. Els turcs s´escapen intentant furgir de la guerra per a no morir pero Tirant els perseguí hasta la ciutat, el dues reis acaben morts. Despres l´emperador es va a la batalle per a conseguir mes terra i mes patrimoni i mes poder. Carmesina li permet a Tirant que li toque i acaricie el seu cos pero no li deixa res mes i van a on estaba el emperador en la batalla que es va ganar i Tirant es converteix en el compte de San Angel i per a celebrar aixo es fa una gran festa on Tirant i Diafebus van a veure a les seues amadas Carmesina i Estefania, per altra banda esta Plaerdemavida que com estaba dormida el va veure tot i sel va dir a Carmesina i a Estefania que les habia vist pero en un somni, que estefania perdua la virginitat i carmesina es tocaba amb Tirant. Carmesina tenia que tornar amb l´emperador al regne i es va tindre que despedir de Titant amb molta pena. Treball creatiu, ``CARTA D´AMOR´´. Estimada Carmesina, El meu amor m´has furtat i no puc fer altra cosa que escriure aquesta carta per a que sàpigues l´amor que per tu sent. Els teus cabells i els teus llavis me envoltem en un mon paral·lel en el que el meu somni de amar-te es converteix en realitat. Princesa pura e innocent, no et deixes influenciar per la gent i se la meua esposa, que mes amor del que jo et puc donar ningú et el dara mai. Que no te aquest cavaller destre en les armes i valent que del teu amor no pot gaudir. Entén el teu respecte per el teu honor i per la teua virginitat pero jo cada vegada et desitge mes i mes.

external image Z2xvcHMgMg==_157746_6544_1.jpg
Ja se que tingués dubtes sobre si l´amor d´aquest cavaller es reial o es interessat pero mire princesa el resplendor dels meus ulls al mirar la sega bellesa sobrenatural, deixam demostrar que el meu amor es vertader i que sempre et cuidare de tot el mal del mon i de les males influencies, no em mates d´amor i deixam vivir al teu costat per tota la teua vida. La teua existència es la que em fa tindre força en aquesta guerra que em separa de tu, lluite i viu per tu i per el teu regne amada Carmesina, que les teues plegaries m´ajuden a regressar sa per a poder dirte tot aço al bell rostre que tens. T´estime. El cavaller que mes t´ama, Tirant.Aquesta es una activitat voluntària que vaig fer per a pujar la nota

QUIZ Curial i Güelfa

Aquesta entrada no vaig anar moltes dies a classe perque em vaig posar malalta pero els meus companys em van dir el que feren.

Cohesió i treball creatiu


En aquestes dues setmanes vaig faltar a alguna classe per que vaig estar malalta amb la al·lèrgia que em dona molt fort en aquesta època del any però vaig preguntar alguns dels meus companys que van fer en les classes que vaig faltar i em vam contar tot per a fer la entrada al bloc.

El 30 d´abril Toni va explicar que hauriem de fer un portfoli cadascun i fer 10 entrades de les que tenim ja i publicar-les en el nostre portfoli personal, aquesta activitat es per al mes de juny. Desprès va posar un vídeo de la cohesió i van corregir la fotocopia de les oracions que teniem que traduir a valencià.

El 2 d´abril A aquesta classe si vaig anar, Toni ens va posar les gravacions de les tertúlies de terra baixa i ens va repartir un full per a valorar personalment als companys i a u mateix. Teniem que valorar segon uns apartats que teniem explicats en la fulla.

El 3 d´abril Aquesta classe la van dedicar a mirar el vídeo de la lectura dels poemes, Toni te gravats el 50 poemes que van llegir però agafaria 20 per a un nou vídeo.

external image terrabaixa350.jpgEl 7 de maig Aquesta classe la vam dedicar a fer una fulla on estaven les entrades del bloc per a corregir nosaltres.


El 8 de maig No vaig anar a classe per que va ser la vaga general contra els retallsEl 10 de maig L´últim dia per a donar-li a Toni els treballs creatius que teniem que haver fet, jo i Maria vam fer un videolit que Toni ens va dir que teniem que corregir alguna cosa. Ens va repartir Toni una altra fulla amb mes entrades però aquestes eren de la nostra classe, las vam corregir i en la fulla i havia un text de cohesió.

Aquesta entrada esta dedicada a la setmana que vam estar mirant els videolits.

Una setmana de pelicula


Aquesta setmana a sigut una setmana dedicada als treballs creatius que vam fer de Terra Baixa, vam veure els videolits en classe i el vam passar molt be.

external image cinta-de-pelicula.JPGEl dimarts vam fer una fulla amb una noticia que teniem que corregir de cohesió, després Toni va explicar que per a que els viodeolits estigueren be teniem que posar una musica adequada els títols i els crèdits.

El dijous vam veure els videolits i Toni ens va repartir una fulla per auto corregir-nos, es puntua amb 20 puts dividits en varies parts, aquest dia no vam poder veure tots el videolits.


El divendres vam acabar de veure el videolits i ens va repartir un full amb deures de connectors que teniem que fer a casa per al pròxim dia. També vam veure alguns videolits del altre grup que van a estar molt bonics la veritat.Aquesta es la penúltima entrada que vaig fer al bloc de valencià i esta dedicada a la cohesió.

Seguim amb la cohesió...En les ultimes setmanes tot a donat volta a la cohesió perquè el dia 13 de juny tenim l´examen i tenim que donar l´últim pas per a finalitzar el curs. Toni ens ha repartit varies fulles de cohesió amb exercicis per a practicar.


- Dimarts 20: Vam corregir la fulla amb els exercicis de connectors, i també exercicis de sinonímia i també havia un text on teniem que posar els signes de puntuació adequats.


- Dijous 23: Vam fer una fulla dels mecanismes de referència on teniem que dir els elements anafòrics i els díctics, també havia un text on teniem que substituir els substantius de iguana per elements gramaticals de referència


- Divendres 24: Vam seguir amb els mecanismes de referència.


La setmana del 27 va ser de practica per al examen. Però jo el dimarts no vaig anar a classe.

- Dijous 30: Toni ens va repartir un full amb oracions que teniem que unir-les en una sol i va ser entretingut, també teniem que agrupar 13 oracions en un text de 4 oracions, jo vaig dir el meu exemple i em va dir Toni que va estar be.


- Divendres 31: Vam terminar de corregir la fulla de les oracions i els texts i ens va repartir una altra fulla amb un resum d´un dels treballs de terra baixa i teniem que intentar buscar maneres de millorar el text.


external image nice-things-primavera-verano-2012.jpg

I cada vegada ens queda menys per a finalitzar el curs i aprofitar les vacances d´estiu.


Com a conclusió de tot el curs puc dir que es la primera volta que he donat una assignatura sense llibre de text pero m´agradat molt la manera de donar aquesta classe per que va ser diferent i per a mi no es difícil sacar bona nota si treballes.

BON ESTIU!