Presentació

Hola, em dic Sara, tinc 18 anys i estic al curs 21A en l'institut Joanot Martorell de València.
Les meues expectatives d'aquesta assignatura son aprèndre a escriure correctament el valencià -com a valenciana que soc- i aprendre els diferents dialectes que son molt curiosos.
Aquest curs he intentat participar tot el que he pogut a classe i no m'ha costat apendre les cosses que hem donat. He aprengut a escriure millor en valencià, cosa que mai havía fet.
A continuació vaig a posar algunes de les entrades que he fet aquest any contant qué he fet en
algunes setmanes.
yo.jpg


Sara Ramajo.
Literatura i coherència.

Dissabte 16 de febrer.


Aquesta setmana només vam tindre clase dos dìes, Dimarts i Divendres.

Dimarts vam corregir un mapa conceptual sobre un text que es titulaba "La coherència" per Daniel Cassany. Es dividía en 4 sub-apartats: Persones, tipus d'informació, estructura comunicativa y macrostructura. A mí em faltaven unes cosses pero la gran majoría va estar ben fet. Desprès d'aixó ens va tornar el exàmens del comentari de text sobre un fragment d'una història del llibre Les Veus del Temps i el vam comentar. I, finalment ens va repartir un full sobre la progressió temàtica i ens va manar un exercicis que tractaba de diferenciar els distints fragments que apareixien i dir a quin tipus de progressió pertenyia.

Dijous no vam poder donar classe perque teníem una xarrada i ens la van camviar d'hora, anàrem a avisar a Toni i ens va dir que no passava res. Després, quan estàvem en la xarrada Toni va vindre per a asegurarse i per a dir-nos que com eixe día no podíem fer el simulacre d'examen que estava previst, el faríem al día seguent.

I per fi el Divendres vam fer el simulacre de l'examen de literatura. 25 preguntes, de les qual calía encertar 13 per a obtindre un positiu. Crec que ningú va encertar 13 pero alguns es van apropar. Mentres feïem l'examen ens va repartir un requadret de full en el qual havía una poesia d'amor que no ens va poder donar el dia anterior que va ser San Valenti. Toni ens explicà de qué anava i el significat d'algunes paraules que no enteníem.

external image Cartas_amor.jpg

Una setmana més! Fins a la pròxima!

-He triat aquesta entrada perque em va pareixer una setmana molt amena amb el simulacre d'examen que no era gens difícil i amb el poema de San Valentí que Toni ens va donar. El simulacre d'examen ens va ajudar per a saber com anava a ser l'examen real i per a estudiar millor.


Treball d'audio de Terra Baixa.

Dissabte 15 juny.
- He agafat aquesta entrada que es la grabació de una de les escenes de Terra Baixa, ho he fet perquè em va parèixer un treball molt divertit en el que cadascún possava la seua imaginació (més en els videolits que en les grabacions del fragment) i està molt bé fer treballs així.


Setmana de videolits.

Diumenge 19 maig.
Aquesta ha sigut una setmana molt amena;

Dimecres: Corregírem el full de traduïr les frases del castellà al valencià i intentàrem vore els videolits dels companys pero no funcionaben así que vam decidir veure-los el pròxim día.

Dijous: Toni ens va repartir una fitxa de una graella en la que devíem evaluar els videolits dels companys de classe, hi havíen deu punts i les parelles que teníen el treball se'l repartíren i evaluaren els vídeos dels companys i els seus mateixos. No vam acavar de veure els videolits però els que vejerem no estaben gens malament.

external image videlit.jpg

Divendres: Vam vore els videolits que faltaven de classe i a més a més, Toni, ens va posar alguns de companys dels altres grups. Després d'aixo ens va repartir un full i ens va explicar que hi havía que fer, teníem que completarla per al dimarts.

Ha sigut una setmana molt entretinguda!


-He escollit aquesta entrada, perquè, com ja posa, va ser una setmana de lo més divertida veient i puntuant els videolits dels companys i companyes, em va agradar molt.


Resum capítol IIX de Tirant lo Blanc.

Diumenge 3 de març.

"Té major atreviment pero no més saviesa que altres cavallers"
external image tirant-lo-blanc.jpg


Quan acavàren les festes, Tirant es reunía amb el Consell per a parlar sobre les guerres, mentrestant, visitava a Carmesina per a sol·lícitar el seu amor. Ell li deia que no el fera esperar mes perque la necessitava, ja que ell l'ama i vol que tots dos disfruten un de l'altre. Ella li va contestar que esperara i que no es creguera que ho anava a conseguir fàcilment ja que ella vol permanècer virge fins al matrimoni i que el seu amor havia de ganarse'l amb fets i no amb paraules. Tirant es va sorpendre de la resposta de Carmesina, ja que pensaba que día darrere dia havía anat avançant el seu amor.
Quan Tirant es va quedar a soles amb Estefania, Plaerdemavida, la Viuda Reposada i les altres donzelles les va prometre béns i homes virtuosos per a que es casaren amb ells. La Viuda Reposada li va dir que no necessitava que li buscara un home, per moltes riquesses que posseïsca, ja que ella ja estava enamorada d'un home. Plaerdemavida li va agraïr les seues paraules, pero ella ja estava enamorada de Hipòlit i no de manera oculta, sino que volía que tots s'enterasen. Seguidament, li digué que no es posara trist per tot el que li havía dit Carmesina, ja que si ell havia vençut grans batalles en la guerra, podría conseguir el que pretendía de Carmesina amb l'ajuda de Estefania y les donzelles.

Quan va arribar la nit i l'hora de dormir, la Viuda li va dir aCarmesina que Tirant havía dit cosses horribles d'ella, que sóls es volía aprofitar d'ella, que l'unic que volía eren els seus béns, que amb l'ajudar de Estefania i Plaerdemavida aconseguiría el que volia sí o sí i si no era així, l'assasinaria a ella i als seus pares i després es tornaría a les seues terres. Acabant de dir aixó li diguè que es separara de la seua amistat poc a poc per a que no es donara compte. Carmesina es passà la nit plorant i no va volver contar-li a Estefania qué era el que li passava. Al dia següent es trobà malalta ja que no va dormir en tota la nit.
Ja quedaven pocs dies per a que Tirant tornara a la guerra i Carmesina parlava en ell com si cap paraula d'amor haguera existit entre ells dos, era cordial amb ell, tal com la Viuda li havía dit. Finalment, l'emperador el dessitjava sort en la guerra a la que es dirigía.

external image viuda.jpg
-Es una de les entrades que més m'agraden, el llibre de Tirant m'agrada en general i no em va resultar dificultós fer el resum d'uns d'els capitols i crec que la presentació em va quedar bé també, m'agradà molt fer aquest treball.


El desencantament de la donzella.

Diumenge 27 de febrer.
external image 10045.jpgAquesta setmana ha sigut molt curta, ja siga perquè hi ha hagut pont com perque Toni no va vindre dijous. Divendres ja va vindre encara que no es trobava molt bé i vam llegir l'historia de Blandín de Cornualla ''El desencantament de la donzella.'' Aquest es pot trobar al llibre de Les Veus del Temps.

El tema tracta d'un cavaller anomenat Blandín de Cornualla i vol salvar a una donzella del seu somni.

Per a fer aixo ha de entrar a 3 diferents portals i vèncer les criatures que hi han dins (una serp, un drac i un sarraí) per a poder agafar una espècie de "au curativa." Va vèncer a les tres criatures i va poder portar-li l'au a la seua amada donzella.

Utilitzen paraules i expresions com: Donzell graciós, gentil senyor, donzellet amorós.


L'autor i els destinataris me'ls imagine de la Edat Mitjana, es d'aquelles històries external image juglar12.JPGde cavallers que solíen contar els joglars a les plaçes per als xiquets i joves de l'època.

-Aquesta entrada la he agafat perque va ser la primera entrada que vaig fer en gener i es curiós com passa el temps, fa dos díes estàvem començant amb el llibre de Les Veus del Temps i ja estem a final de curs. Aquesta entrada es d'un treball d'aquest llibre, nomenat Blandín de Cornualla, em va agradar i vaig fer un breu resum i un poc d'anàlisi de les expresions que s'utilitzaben etc...

Qüestionari de literatura sobre Tirant lo Blanc.

Dissabte 9 de març.

http://www.quizrevolution.com/ch/a174372/go/tirant_lo_blanc.


-Aquest treball sobre el quiz de preguntes de Tirant lo Blanc l'he agafat perque vam utilitzar un mètode molt entretingut d'apendre sobre el llibre, personatges, l'escritor, etc...


Universitat, progressió temàtica i examen de literatura.

Dissabte 23 de febrer.

Aquestes setmanes estan plenes de treballs i examens, cal posar-se les piles!

external image estudiar_g1.jpgDimarts no vam tindre classe de valencià ja que vàrem anar d'excursió a la Universitat de Blasco Ibañez i alguns a Tarongers. La visita als campus va ser molt interessants i a més de u li van aclarir les idees, estic segura.

Dijous ja vam tindre feina a clase repasant la progressió temàticaen un full que ens va donar Toni la setmana pasada. Ens va fer una espècie d'esquemes a la pissarra per a diferenciar si un text te un tipus de progessió lineal, de tema constant o de temes derivats. Finalment ens va pedir que fèrem un text de 3 línies de cada tipus.

I per acavar la setmana, Divendres vam fer l'examen de lliteraturadels autors de prosa. La veritat es que anava amb por perque la proba no em va ixir del tot bé, però al final vaig encertar 19 o 20 i vaig ixir molt contenta de l'examen, espere que les respostes estiguen bé de veritat quan Toni las corregisca encara que les vam corregir en veu alta a classe.

La pròxima setmana anirem preparant-nos per a fer l'últim examen que ens queda de Valencià, fent pràctica amb tot el que hem donar des-de que va començar el trimestre.

Fins a la setmana que ve!

-Aquesta setmana va ser molt interesant perque anàrem a l'Universitat i molts eixirem d'allí amb les idees més clares. També tinguèrem l'examen de literatura el qual va ser molt fàcil i l'estudi va merèixer la pena.

Comentari de text. "Curial i Festa arriben a un monestir de monges."

Dijous 21 de febrer.
En quant al tecto no figura cap autor, el fragment es troba al llibre de "Les Veus del Temps" en el qual hi han tant fragments de prosa com poesies dels poetes valencians més importants. Es un fragment narratiu amb diàlegs. El tema es l'arribada de Festa i Curial a un monestir.

Aquest fragment tracta spnre quam Curial i Festa (un cavaller i una donzella) arribaren a un monestir i les monges es quedaren bocabadades amb la bellesa d'ells dos. Les monges no s'acaben de creure que entre la donzella i el cavaller no existisca res més que una relació cordial entre protector i donzella. Llavors, les monges, que estan encantades amb la presència de Curial, comencen a parlar amb ell i una de les monges es burla de Festa dient-li que o mai surtirà Curial del monestir o que si surt no el porte mai a un altre.
El fragment finalitza quan Festa insinúa que totes, per més santes que siguen, acabaríen barallant-se entre elles per a passar una nit amb Curial.

Respecte a l'autor, serà un escriptor de L'edat Mitjana, de l'època dels cavallers, es contaríen aquestes històries un poc en caràcter humorístic. No propies per a xiquets sinò per a gent més adulta ja que hi han referències a coses d'adults que els xiquets no entendrien.

Pel que fa a l'actualitat, als costums sociales, poden tindre que vore en que quant veiem un xic i una xica guapa que son amics, sempre gastem bromes o diem comentaris que no sols poden ser amics , que entre un xic i una xica sempre hi haurà algo més.

En quant a les expresions: esmenten "que no faça mes justes" que supose que es referirà a que Curial i Festa no van al llit per a mantindre relacions.
L'estil es cortés per ambdues parts. Esmenten molt a Déu, encara que es normal ja qu estan en un monestir.

-És un resum d'un dels fragments que apareixien en el llibre Les Veus del Temps el qual vaig resumir i explicar el millor que vaig poder. Resumir-lo ens va ajudar per a preparar l'examen, ja que anava a ser una prova d'aquest estil i les històries eren molt entretingudes.


Ùltimes classes abans de l'examen final.

Diumenge 2 de juny.

Com que ja en queden poques classes abans de l'examen, estem fent pràctica:

Dimarts: Toni ens va repartir tres fulls sobre cohesió, dixi.. etc. dos fulls de teoría i un pràctic, ens va explicar que havíem de fer i ens va dir que ens llegirem el full per a consultar dudes el pròxim día.

Dijous: Uns quants companys de classe i jo pensàvem que hi havía que anar a l'aula d'informàtica perque l'anterior día ens va parèixer escoltar que Toni deïa que era allí on tocava clase, pero no. Anàrem a classe i vam continuar fent el full que ens va repartir Dimarts.


external image examen21.jpgDivendres:Alguns companys i jo vam llegir una activitat que fèrem l'anterior día i en general totes estàven bé. Després Toni ens va donar un full de un treball sobre Terra Baixa, el qual teníem que corregir perque estava mal cohesionat i ens vam dividir per grups.

I aquestes han sigut les classes d'aquesta setmana, tots estem molt agoviats pels exàmens pero en un tres i no res tot acabarà.
SORT!


-Aquesta es l'última entrada que vaig escriure de tot el curs, estàvem molt agobiats per l'examen de valencià, ja que ens preocupava poder suspendre perque la teoria no se'ns quedaba molt bé, pero després tot va eixir genial.


Tornem a l'institut

Dissabte 12 de gener.

Encara que ja queda ben poc per a acabar aquest mes, us desitje a tots feliç any nou, i espere que hi haja començat bé.

Després de unes vacances de dues setmanes que han durat com si fóren un cap de setmana, ja tocaba tornar a clase i posar-se a fer feina. Com tots, vaig començar aquest nou trimestre amb alegría i tristor, dessitjant desde la primera hora que tornara a ser 21 de Desembre. Tot i aixi vaig agafar aquest nou any amb força.


external image centro_obras_2.jpgEls dos primers dies Toni ens va preparar per a tot el que toca en aquest nou any. Ens va donar un full que tractaba sobre Registres, teniem que possar si el Tema era especialitzat o general, el tipus de llenguatje, el mode... etc. En el full havien 6 textos, una conversació, un text que ens informava sobre els raigs X, una carta a la Alcaldessa, una noticia, una propaganda i una espècie de redacció sobre les llengues naturals i teníem que esmentar les característiques de cada text del full.

La segona clase de valencià de l'any va tractar sobre les diferències i igualtats del català, valencià, balear, rossellonés i sobre com es feia a L'Alguer. Ens va possar un video que entre l'audio i que no estem molt acostumats a escoltar les diverses formes de parlar Valencià o altres dialectes; ens va costar entendre algunes cosses però va ser molt interessant descubrir la forma que tenen de comunicar-se la gent d'altres llocs en un dialècte molt paregut al nostre.


external image Dialectes+catala.png


El Divendres vaig estar malalta aixi que em vaig perdre la classe de valencià pero no va canviar molt la temàtica de classe.
Espere no perdre més classes i aixina poder diferenciar mínimament els dialectes que estem donant i les seues característiques.

Fins a la setmana que ve!


-I per a acabar pose la primera entrada que vaig escriure al segon trimestre així com un recordatori de tot en temps que ha pasat desde eixe moment, de lo ràpid que ha pasat el curs i de totes les cosses noves que hem aprés.

REFLEXIONEM SOBRE EL CURS: Aquest curs ha estat diferent a tots els altres ja que no hem utilitzat llibres i aixó em pareix bé, ja que s'ha demostrat que amb l'internet i les noves tecnologíes es poden fer bons i didàctics treballs amb el toc personal de cada alumne/a. Els metodes de treball m'han paregut bé perque no es com en les altres assignatures que estàs agobiat perque tens que fer un treball a mà de vint fulls, sino que amb que pases una estoneta en front de l'ordinador escrivint la teua opinió o el que has fet aquesta setmana. En general ha sigut un curs molt molt divertit amb experiències noves de treball.