Presentació Personal


image (26).jpg

Hola a tots.

Soc Henry Pallo del 21A i aquest es el meu wiki personal a on vaig a possar i comentar les meues 10 mijor entrades al bloc Portfoli del 21A .

Aquesta no es la primera vegada que treballe amb un wiki , ja que el any passat a la classe de TMI vam treballar amb aquesta aplicació i enguany treballem amb wikis en les classes de grec i llatí. Les classes de valencià per a mi han sigut normals perque ja havia tingut com a professor a Toni.L 'unica cosa nova que he experimentat a sigut traballar amb un bloc i no treballar amb un llibre de text. Per el meu pareixer m'agradaria traballar aixi en totes les asignatures. Al llarg d'aquest curs em après moltes coses com parlar en public amb les exposicions del primer trimestre, alguns com fer un videolit entre altres coses.

En conclusió a sigut un bon curs amb coses noves.

Les 10 entrades:

-Primara entrada del curs 2012-2013


El primer dia de classe Toni , el nostre professor d'aquest any, ens ha explicat com treballariem al llarg del curs.

En el son dia de classe vam fer un prova per veure els nostres coneixements de l'asignatura.

El tercer dia de classe vam parlar de la classe de valecià i vam treballar uns ponemes del llibre de classe "Les vesu del temps"

-07/10/12

Comentari personal: Aquesta no es una de les meus millors entrades pero le posada perque es la meua primera entrada al bloc de valencià. Es curta perque no sàvia com expressarme molt bé i estava començant a aprendre a fer les entrades i com funcionaba el bloc.

- Treball literatura


L'extinció de la dinastia catalana i el compromís de Casp

La fi del segle XIV marca el final de la dinastia catalana i l'entronització de la dinastia castellana dels Trastàmara. Pere III va ser succeït pero el seu fill Joan I que va instaurar a Catalunya la festa dels Jocs florals , i aquest el va succeir el seu germà Martí l'Humà, que va morir el 1410 ses deixar cap desendencia. Aquest fet provocà un interregne de dos anys fins que finalment es reuniren les corts d'aragó, Catalunya i València. Les corts elegiren tres compromissaris per regne , que hagueren de resoldre el conflicte amb un pacte , ja que habia diversos aspirants , dos d'ells amb més possibilitats: Jaume d'Urgell i Ferran d'Antequera.Axi les coses, els compromissaris , reunits a la ciutat aragonesa de Casp , elegiren Ferran d'Antequera successor al tron.Des del punt de vista de la història de la llengua , aquest fer tingué una conseqüència important : per primera vegada el castellà s'introdueix en la cort , comença a ser usat per alguns cortesans i adquereix l'estatus de llengua de prestigi.

Del compromís de Casp a la unió dinàstica

Ferran I va regnar durant cinc anys i va conseguir el domini de la Corona d’Aragó sobre Sardenya i Sicília i consolià una presència activa en la Mediterranea , que seria seguida pel seu successor, Alfons el Magnànim.Aquest domina Sardenya i fins i tot intentà conquistar Còrsega.El se reganat es caracterizà per una aventura mediterrània: diferents expedicions i intents d’assolir el Regne de Nàpols, que finalment aconseguí.Napols va ser el seu centre d’actuació política , d’allí va voldre exercir la seua influència sobre bona part d’Europa aquesta influència va arribar fins i tot els Balcans.Aquesta relació amb Nàpols comportarà, desde el punt de vista cultural, un contacte directe ambn l’humanisme i d’aquesta manera influira sobre alguns autors catalans.En l’ultima part del regnat d’Alfons el Magnànim , Catalunya va viure una crisis que va conduir a una revolució i a la consegüent guerra civil .
Aquest monarcava ser destroant per la Generalitat de Catalunya, que va nomenar reis a Enric IV de Catella , Pere de Portugal i René de Provença.Joan II el succesor d’Alfons el Magnànim va aliarse amb el enemics de França , Anglaterra,Borgonya i Nàpols.Joan II jurà les constitucions i posa fi al conflicte pero catalunya va quedar mal parada economicamet .Ferran II el succesor de Joan II es va casar amb Isabel de Castella , el que comporta la unio dinastica entre les corones de Castella y d’Aragó aquest va suposar la introduccion de castella en la cort .

-16/12/12

Comentari personal: Aquesta fou la meu entrada en la que vaig escriure la meua part del traball que vam ver Marco Lopez i Jefferson Becera. El meu treball parla de la extinció de la dinastia catalana i com es va introduir el castella a la cort. Aquest treball també va formar part de l'exposicio que vam fer a classe.He triat aquesta entrada perque per el meu pareixer esta molt bé explicat ja que es curt y te tots els punts bé explicat per una facil comprenssió.


-Comentari dels poemes del llibre "Les Veus del Temps"


Els poemes que hem treballat i m'han agradat han sigut:La balada de la garsa i l'esmerla que té una temàtica amorosa d'un home y una dona, L'espill o Llibe de les dones amb carácter misogin i una crítica a la dona, El vitage de les mans que té una temàtica erótica sobre un jove que està ebrí i confessa el seu desigi i el que mes m'agradat ha sigut La Comtesaa de dia per la seua temàtica , el amor no correspost.

En cada poema es pot veure diferents formes d'expressar-se, per exemple el poema de La garsa i l'esmerla la primera part és una personificació la garse representa la dona y l'esmerla al home enamorat, en el poema El viatge de les mans en la descripció de la dona s'utilitsa metàfores.El poema de l'Espill o Llibre de les dones m'ha cridat l'antecío la forma en què està escrit, també m'ha cridat l'atenció el poema LXVIII ja que era difícil entendre allò que vol significar , el amor madur y el amor inmadur.

Alguns poemes es relacionen amb altres textos , pel·licules, cançons entre altres coses, per exemple El viatge de les mans es relaciona amb el Cantars dels Cantars, el poema de La balada està relacionada per la seua temàtica , que és la tristesa perquè una dona ha deixat d'amar a un home , amb la canço " Matando Memorias" altres poemes com La balada de la garsa i l'esmerla es relaciona amb la canço "Pathetica" que esmenta una dona que no vol al seu amat i ell li diu que es quedara sola.

Sobre la relació amb l'actualitat podria dir l'amor per un jove , el desig de tindre relacions amb una jove, esperar un amor que no t'ha correspost com succeix en els poemes La balada, El viatge de les mans i La Comtessa De Dia es relacionen en l'àmbit junvenil en l'actualitat.

En conclusió m'ha agradat llegir els poemes perquè he aprés nou vocabulari, els temes què tractaven eren del meu gust exepte d'algun poema.

-16/12/12

Comentari personal: Aquesta fou la entrada en la qual vaig escriure el comentari del poemes del lllibre "Les vues del temps" el vaig escriure seguint un guió que va donar-meToni. Per a mi va ser difícil perque no se com expresar el que vull dir de manera clara. La he triat perque es una de les entrades mijor traballades


-"Exemple del mercader i el diable"


"Exemple del mercader i el diable"


L'autor d'aquest text es Francesc Eximenis (1327/1330-1409) va nàixer a Girona.De molt jove ingressà en l'orde del franciscans i va estudiar en les universitats més importants de l'època.És autor d'una obra extesa que té com a finalitat bàsica l'adoctrinament de l'home del seu temps, tot basant-se en el tipus de discurs de l'esclàstica clàssica i seguint les tradicions populars i mediavals anteiors.Intenta ajudar l'home a trobar el camí de la rectitud, però sense tenir en compte tots els canvis socials que s'hi estaven produint o com a mínim sense fer-se'n ressò.

L'obra pertanya al genere literari narratiu y el tema principal es la abarricia del mercader.

El tex narra la historia d'un mercader que te un somni amb el diable, aquest s'apareix per agrairle per haver encendre candeles a la seua imatge en l'església , llavors li da dir a el mercader que el demanara el que ell volia. El mercader li va demanar molts diners i el diable li va dur a un gran camp on li va fer cavar i trobar un olla ple d'or. Finalmet el va dir que l'amaga-se i tornara a buscar-la per la nit despres es va despertar i es va dar compta que s'havia cagat al llit como a castig del diable per volver fer-se ric gracias a ell.

La seua relació amb l'actualitat pot tindre relacio amb les persones que busquen la manera de guanyar diners facilment sin fer importancia als demes o a les consecuencies posibles que poden ocorrer.

-04/02/13

Comentario personal: He triat aquesta entrada perque es un comentari que vaig fer sobre aquest poema sense cap ajuda, ja que el haviem de fer a classe com a examen pero com no vaig portar el libre Toni en va donar la oportunidad de fer-lo en la meua casa com una entrada. Per a mi va ser difícil escriure perque no entenia prou bé el poema.

- Examen de Lliteratura


Aquesta setmana a soles em tigut 2 clases de valenciá ja que el dimarts vam ver una eixida per a coneixer l'universitat de Valencia.

Dijous, vam seguir treballant les progressions tematiques, vam correguir el exercicis que havia manat a més va fer un esquema a la pissarra amb exemples dels tipus de progressions que hi havia.Després Toni ens va dir que teniem que fer nosaltres dos exemples de progressions lineal i constant. Jo vaig fer un exemple de progressió lineal que tractaba com es forma la plutja.

Divendres, vam fer el examen del literatura.Era un examen de 30 preguntes tipus test que no em va sortir be pero Toni ens va dir que podiem fer un traball voluntari per al qui tinguera la nota baixa.Després de terminar l'examen el vam corregir nosaltres mateixos amb un diferent boligraf.

25/02/13

Comentari personal: He triat aquesta entrada perque explique el transcurs de la classe fins a la arribada de l'examen de Lliteratur que per el meu pareixer era molt facil tret que si no havies estudiat podies sacar algunes respostes que havien sigut comentades en classe.-Tirant lo BlancEn aquest capítol Tirant es dirigeix a la sua posada, baixa per una escala i troba una cambra on es trova amb Plaerdemavida i a Estefania. Elles van dir que parlaven del poc amor que la princesa mostra per la seua partida i també que seria d'Estefania si ells partien,perquè ella volia casar-se amb el seu cosí Diafebus. Tirant li diu que no hi ha problema i que en poc de temps anira al seu pare a demanar-li matrimoni per a que ella i Diafebus es pugen casar sense problemes.Tirant es va acostar i li va dir al l'empreador que deixara que la seua filla es casara amb el seu cosí Diafebus pero l'emperador va deixar la desició en mans de la seua filla.

Tirant i Carmesina van anar a buscar a l'emperadriu i li van suplicar que concedisca el matrimoni per part d'Estefania i Diafebus.L'emperadriu va aceptar i es van casar i van fer una gran festa abans de la partida de Tirant. L'emperador estava plaguent amb Tirant i li va dir a la seua filla , que espera que Deu li done vida per elevar a Tirant com a rei.


Treball creatiu: Carta de Diafebus a Estefania

Estimada Estefania
T'he escric aquesta carta per a dir-te que et trobe a faltar, anyore la teua bellesa i les nits al teu costat .Tu saps que des de que et vaig coneixer em vas agradar i tots el dies volvia estar amb tu. El dia que Tirant li va demanar la teua má al teu pare em vaig sentir el home ves feliç del món i per a cuan l'emperadriu va aceptar jo ja havia fet plans per al futur de tu i jo. Des que ems casarem tu et vas a convertir en la meua vida , la protagonista de la meua historia.Espere tornar prompte al teu costat i comensar una vida tranquila sense lluites a soles tu i jo.

Aquesta carta te poques linies però molts sentiments d'un cor enamorant i d'una alma lligada a la teua.

Diafebus


05/03/13

Comentario personal: En aquesta entrada vaig fer un resumen del capítol IX de Tirant lo Blanc i un treball creatiu una carta d'amor de Diafebus a Estefania. He triat aquesta entrada perque el resumen esta bastant bé explica les acciones mes importants i per el traball creatiu perque va ser la primera carta de amor que vaig escriure. S'em va ser dificil al'hora de resumir el capítol perque no volía que fora masa pero tampoc poc y respecte al treball creatiu resalte altra vergada que va ser la primera carta d'amor que he escrit.


-Dijous de examen


Dijous, la segona classe de la setmana vam fer l'examen de valencià de les variacio dialectal, coherencia i progressions tematiques.


L'examen tenia 5 preguntes y una per pujar nota. La primera va ser senyalar si eren occidental o oriental, en el cas de ser oriental calia dir si era rossellones, central o baliar, unes frases i posar la caracteristica per la que era la haviem triat. La segona pregonta va ser fer un mapa conceptual d'un text que tractava del títol i el elemts que cal que tinga.La tercera va ser altre text pero en aquest calia dir el tipus de text i estructura. La cuarta va ser un text en el que hi havia que dir cual era el seu genere i tipus de text.La quinta pregunta va ser dir la progressió tematica d'un text curt i fer un dibuix amb els temes y remes que tenia , per el meu pareixer era de progressió lienal amb el següent dibuix:


Tema 1 - R1(T2)/T2-R2(T3)/T3-R3(T4)/T4-R4

l'ultima pregunta de l'examen va ser fer un text expositiu amb una estructura de seqüència.

10/03/13

Comentari personal: He triat aquesta entrada pèrque va ser a on vaig explicar l'examen de llengua. Per a mi l'examen em va resultar un poc lios i per a mi l'exercici més dificil era el de indetificar la progressió lineal.


-Paraula VivaEn aquesta entrada escriure el que em fet en al llarg de la setmana en la classe de valencià

Dimarts, Toni ens va explicar de que tractava l'optativa d'Habilitats comunicatives Despres va dir als voluntaris per a llegir el dijous que triar un poema .Després es van a possar a practicar l'entonació y la pronunsiació.

Dijous , no vam fer classe perque vam anar al saló d'actes amb el grup 21C a on el voluntaris que van triar un poema tenien que llegrir-lo. Al saló d'actes hi havien un senyors que explicaven el farien y com debien llegir el volutaris els poemes. En la meua opinió tots van llegir bé.

Divendres, quan va començar la classe ens va dir que podíem posar en Twitter un hastag amb #paraulaviva diguent el que volíem de les lectures del poemes. Després va, seguir corregint la fitxa de conectar que Toni hi havia donat el dimarts un fitxa amb 20 frases amb diferents conectors.

29/04/13

Comentari personal: Aquesta entrada la he triat perque parle sobre l'activitat de Paraula Viva a on uns companys de classe van llegir uns poemes.

-Penultima setmana de Maig


Aquesta setmana hem treballat els mecanismes de referència. Toni, ens va donar la teoria de la cohesió textual. Era una fulla a on s'explica els mecanismes gramaticals de cohesió i mecanismes lèxics de cohesió.

Mecanismes gramaticals de cohesió:


  • Dixi - personal, espacial i temporal,
  • Anàfora pronominal,
  • El·lipsi
  • Anàfora zero,
  • Dixi textual,
  • Definització i els temps verbals i usos temporals


Mecanismes lèxics de cohesión:

  • Relacions lèxiques de referència - repetició, reiteració; sinonímia, hiperonímia-hiponímia, noms o mots generals
  • Relacions lèxiques de sentit complementarietat, antonímia, inversió i relació enciclopèdica.

Dimarts : Vam começar la classe agafant un full de cohesió textual, despres corregirem els exercicis del conectors i després Toni va a explicar el full de cohesió textual.

Dijous, Toni en va donar altre full en el que hi havia exercicis per a practicar els elements díctics i anafòrics.

  • Els elements díctics són els pronoms que estàn en 1a persona i en 2a.
  • Els elements anafòrics són els que estàn en 3a personsa.


Després vam passar a fer l´altre exercici del full en que hi havia que marcar les repeticions de la paraula "Iguana", cambiarla per altra paraula que li fasa referencia o per un pronom.

Divendres, Toni ens va donar un nou full que es tractava de exercicis de mecanismes de referència. Ferem la primera activitad a on teniem que dir si les dues paraules tenien una relació de sinonímia, antonímia, inversió, hiperonímia-hiponímia, complementarietat. Entre algunes paraules hi havia varies posibilitats que Toni tampoc el tenia clar

27/05/13

Comentari personal: He triat aquesta entrada per el seu contingut.M'agrada l'introducció que vaig fer perque explique un poc els mecanismes lèxics y gramaticals de la cohesió i després com sempre parle del que em fet al llarg de la setmana en classe de valencià. De totes les activitats que esmente en la entrada la més difícil per a mi va ser l'activitad a on teniem que dir si les dues paraules tenien una relació de sinonímia, antonímia, inversió, hiperonímia-hiponímia, complementarietat, ja que el professor tampoc hi tenia clar algunes paraules.


-Ultima entrada al bloc 2012-2013


En aquesta entrada escriure sobre l'ultima setmana de classe abans de les evaluacions.

Dimarts, No vaig anar a classe perque tenia recuperació del llibrede castella " El Qujiote" amb la nostra "estimada" mestra Montse. Com se me'n fer tard no vaig anar a classe pero em va dir que havien fet en classe altra prova d'examen més difícil que l'anterior prova.

Dijous, va ser el dia tan esperat, va ser el dia de l'exàmen. Per meu pareixer no fou res complicat si hi havies estudiat, pero com a mi em va agafar aquest amb altre examen, no em vaig poder prerarme'l molt bé. Unes de les activitats mes dificils per ami va ser l'exercici a on hi havia que buscar procediments de cohesió textual, gramatical, etc. Un dels exercicis més facils va ser l'activitar 3 a on hi havia que cambiar la paraula repetida que va ser Guerra.

Divendres, No vaig anar a classe perque com no tenia cap exàmen i perque em vam comentar que unirien la classe de valencia amb la de grec i llati per fer una festa de despedida.

15/06/2013

Comentari personal: En aquest wiki no faltaria la meua ultima entrada al bloc de portfolo del 21A i acì esta. En esta entrada vaig contar el que ferem l'ultima setmana de classe i un poc sobre l'examen del dijous .

Reflexió personal


Bé fins acì arribat el curs 2012-2013.

Per a mi les classes de Toni són i seran les mijor. Les seues classes , i la varietat de treballs i el sistema d'evaluació sense dubte fan que Toni sea el meu professor favorit en l'asignatura de valencia.
Aquest any em après moltes coses treballar amb un bloc, sense llibres y utilizar tota mena d'aplicacions de google.

Bé que més dir, ha sigut un curs molt bó i que espere tindre a Toni en valencià altra vegada i hara a disfrutar de les vancases que tant em esperat.