Lorena Navarro 21A
kk.JPG

Benvinguts al meu wikispaces,jo soc Lorena Navarro del 21A. Al començar aquest curs anava perduda amb totes les noves pàgines web i llocs que mai havia visitat ni escrit.
La veritat que se m'ha fet molt entretingut perque les classes eren molt interesants.
Durant el curs hem rebut alguna visita,hem fet videolits,treballs creatius i activitats més divertides que en la resta d'assignatures i per a terminar el curs hem fet un bon esmorzar.
El curs el vaig começar com tot el mon,pensant que seria una assignatura de estudiar literatura,donar la cohesió de manera teorica i poquet més però no ha sigut així,en les classes em practicat bastant i algunes activitats les corregiem els uns als altres,que açò es un bon exercici per aprende que es el que no hi ha que fer.
Primera entrada al blog


Ja portem dues setmanes de aquest curs,i hem començat a treballar. Els primer dies varem tractar temes com les normes de classe per a vore si estabem d'acord i ningú pareixia estar en contra de elles.
Es va explicar que aquest curs anem a treballar sense llibre de text i que alguns dies fariem les activitats de classe en grups per a debatir-ho i ajudar-nos entre nosatros. També tenim aquest blog on anem a trobar tot el que estem donant en l'institut dia a dia i on haurem de escriure les activitats i el que pensem del nostre treball a classe,encara que algun dia no poguem anar a classe ens trobarem al corrent gràcies a aquest blog.


Comentari personal:

El primer dia que tenía que escriure al blog anava perduda,pensava que només n'hi havia que resumir un poquet les activitats que feiem a classe. La veritat que fou un desastre de entrada, no vaig tindre en compte la presentació ni la vaig fer vistosa ni res. Era una simple entrada de quatre línies explicant que començavem el curs, I ara que em fixe bé, entenc perque Toni em va valorar el blog tan baix el primer curs.
6 de desembre


Només queden quinze dies per a rebre les notes de la avaluació i per a les vacances de nadal,encara que aquestes ultimes dos setmanes son les pitjors ja que cada dia comptem mínim amb un examen.Ens ajuda que ara podem gaudir de quatre dies de festa que tenim perquè es el dia de la constitució espanyola,açò vol dir que tota Espanya té festa. Com aquest dia cau en dijous,fem pont amb el divendres i aixina guanyem un dia més.
external image consti.JPG

Encara que en aquestos quatre dies la meua classe i jo no tenim res que estudiar de valencià,ja que l'examen el varem fer l'altre dia. El nostre treball era estudiar-nos tota la literatura valenciana però Toni ens va ajudar diguen-nos que classificarem el més important del treball i ens centrarem en allò. Va ser un gran consell perquè en lloc de estudiar les setanta pàgines que n'hi havien en el document només tinguérem que estudiar-nos com a molt deu, ja que agafarem els poetes més importants.L'examen es basava en dos preguntes molt senzilles,un comentari del poema ''presoner'' de Jordi de Sant Jordi i un text on teniem que aplicar tot el que havíem practicat en classe.Dies abans de l'examen,el mestre va repartir com una prova del control. Aquest full era una ajuda per a practicar en la nostra casa i fer-nos una idea de la forma en que faríem l'examen.I ara toca continuar estudiant per als exàmens d'aquesta setmana i intentar disfrutar del pont.Comentari personal:
La següent entrada que vaig fer estava un poquet millor, fou el 6 de desembre, dia de la Constitució espanyola.
Aquesta entrada explicava perquè teniem un dia de festa i es que feia anys es va crear la constitució i ja que aquesta conté els nostres drets com per exemple la llibertat, dediquem un dia a celebrar-ho que gràcies a deu som un país que contem amb açò. Altres països que hui en dia,lamentablement no la tenen i no poden gaudir
del que tenim nosaltres encara que açò que ha costat tindre ara pareix que se va perdent.

I sobre les activitats,eren els primers comentaris de text que feia i abans de provar a fer un jo pensava que no m'agradaria i la veritat que això de intentar averiguar el que intentava transmitir-nos el autor es bastant interesant, a més que s'aprén quines eren els temes més tractas en aquelles epoques.

Última setmana de classesEl primer dia de classe després de fer l'examen esperàvem veure les notes però en compte d'això Toni va repartir una fulla que tractava de la variació lingüística. Vàrem tindre que redactar un mapa conceptual on hi havia que mostrar els factors de les varietats lingüístiques,es a dir, el tema,la intenció,la relació entre emissor i receptor, i el canal.
Aquest exercici no ens va donar temps a acabar-ho en classe i el nostre professor ens donà l'opció de fer-ho a casa i al dia següent eixir voluntàriament i exposar-ho davant de tots. Açò es important perquè la participació es un dels factors que es valorat en aquesta asignatura,es a dir, no compta només la mitjana dels exàmens sino que també es molt important escriure en el bloc,participar en classe o fer una bona exposició.
La classe següent va ser tota de pràctica, el mestre ens va imprimir algunes de les oracions que haviem redactat en el bloc i estaven mal escrites,així ens adonàvem dels nostres errors ortogràfics i faltes d'estil,com per exemple que els dies de la setmana en valencià no porten davant un article.
Va començar per ordre de llista i cadascú corregia la frase que li tocava, en principi, va ser un exercici fàcil encara que havia algunes faltes que eren molt difícils de trobar.
També en classe es va parlar de les dos setmanes que tenim de festa en nadal, per a no perdre pràctica tindrem que resoldre algunes preguntes sobre alguns poemes del llibre de les veus del temps. Aquest llibre no es nou per a nosaltres ja que les primeres setmanes del trimestre vàrem treballar amb ell,comentavem les intencions de l'autor,les persones que havien intervingut,el seu context etc
Tot açò significa que només ens queden tres sessions de valencià durant tota la setmana,però personalment pense que aquestes classes les utilitzarem per a parlar de les notes mitjanes finals ja que es el que estem fent en les altres assignatures.
Comentari personal

Aquesta setmana de classe era l'última abans de començar amb les festes de nadal, els meus companys i jo estavem ams ganes de rebre les notes finals ja que com era el primer trimestre que feiem en batxiller no sabiem molt bé el que ens podiem trobar a l'hora de l'avaluació. En el meu cas em vaig trobar molt contenta perquè tenia totes aprobades però també tinc que dir que açò fou perque vaig treballar moltissim.
Segona setmana
Aquesta setmana generalment la hem dedicada a la variació dialectal.
El dimarts teníem valencià a última hora,com sempre, al arribar a classe varem trobar damunt d'una de les taules del principi una fulla amb una gran graella.


Açò va ser el nostre exercici durant els cinquanta minuts el qual tractava de la variació lingüística,es a dir, el mestre va posar un àudio en el que apareixien diferents conversacions i cadascú parlava un dialecte diferent. Personalment no vaig vore l'activitat molt senzilla ja que n'hi havia molts trets fonètics que jo no coneixia i aleshores feia difícil que poguera diferenciar-ho amb facilitat,però reialment em va eixir millor del que jo esperava.
També teníem que dir la seua varietat dialectal principal,es a dir, nord-occidental,balear,rossellones..
En aquest àudio va aparèixer el euskera,el italià,el argentí i el castellà. Jo quan vaig escoltar el del castellà no s'havia dir de quina varietat dialectal principal era perquè amb Toni em vaig donar compte que els espanyols tenim bastants trets fonètics que ens diferencià d'altres castellans com el castellà de Argentina o de Mèxic.

external image catalan-map-dialectes.pngLa classe del dijous se semblava bastant a la del dimarts, ja que tractarem el mateix tema.
El mestre va posar un cd on teníem que prestar atenció, escoltar les converses i escriure en una graella el registre,tema del text i grau de formalitat,el dialecte principal,la llengua etc
Aquesta activitat em va costar més perquè eren només castellà i valencià.

external image images.jpg
L'últim dia de classe que ha sigut hui em tingut que portar el llibre de les veus del temps i em comentat dos textos només perquè de sobte a tocat el timbre i no hem pogut continuar amb ells.

En la meua opinió, hem fet activitats molt variades i no ha sigut pesat sinó que era entretingut esbrinar de on era cadascú.

Comentari personal
He escollit aquesta entrada perquè fou la segona del segon trimestre i comparada amb les del primer trimestre,es nota molt la meua evolució tant en la forma de redactar, com en la manera de intentar cridar la atenció amb imatges i no fer-ho aborrit,em trobaba menys perduda i més hábil a l'hora de posar-me a escriure.

Altra setmana curtetaBon dia,aquesta setmana tinc que dir que ha sigut molt curta ja que de les tres classes que teníem només em donat una. El motiu per el qual no hem anat ha sigut la vaga que s'havia convocat i tota la meua classe i jo havíem decidit no anar-hi i fer vaga. L'objectiu de faltar a classe i manifestar-nos es posar fi a les retallades en educació ja que sinó acabarem retrocedint,es a dir, terminarem com fa anys on només podien estudiar els que tenien diners.

external image Cartel_Madrid.jpg

El divendres que si vam donar classe la varem dedicar a organitzar un poquet les classes que ens faltaven. Toni havia pensat els dies en que anàvem a fer els controls i alguns treballs que teníem que preparar i entregar-los però ell no havia comptat amb algunes classes que anem a perdre perquè ens anirem a visitar la universitat,a demés de algunes xarrades que ens ha preparat el tutor.

Al final tots varem arribar a un acord:

El dia 14 de febrer,farem el simulacre de l'examen de literatura. ( 25 preguntes de autors de prosa)
El dia 22 de febrer el examen de literatura ( que serà paregut al simulacre,en canvi no seran 25 preguntes sinó 50)
El dia 5 de març entrega de treball Tirant lo Blanc.
I per últim el control de llengua de adequació i coherència que serà el dia 7 de març.

En la meua opinió,crec que está bé que sapiguem ja que dies tenim els exámens encara que falte un mes perquè així ja podem començar a organitzar-nos per a no portar-nos després sorpreses.


Comentari personal:

Aquest curs ha sigut el primer que em trobat amb tantes vagues i manifestacions.Durant tot l'any,cada mes ens donàvem l'opció de fer vaga i cadascú deia si es manifestava o anava a classe. Per això he triat aquesta entrada, perquè parlar de les activitats i dels exercicis que fem a classe esta bé però no tenim que deixar a un costat el que pasa fora de l'institut, a més si tot el que se esta fent els primers afectats som nosaltres

Apropant-nos a l'examen de literaturaUna altra volta he de dir que aquesta setmana tampoc ha sigut molt llarga, esta vegada perquè el dijous vàrem perdre una classe de valencià ja que va vindre una parella de xics per a donar-nos una xarrada sobre sexualitat.

Començàrem la setmana corregint els comentaris de text que férem uns dies abans sobre el llibre de Les veus del temps.
El comentari estava valorat sobre un punt, i a mi personalment no em va eixir molt bé. En aquest treball es tenia en compte la manera d'expressar-se, les faltes ortogràfiques, l'ordre en què es contava la informació i si aquesta era correcta.
La resta del temps el varem dedicar a corregir un mapa mental,la meua companya Laura va eixir a la pissarra i el varem corregir. Aquest exercici era molt fàcil ja que només era organitzar els conceptes fonamentals.

external image CURSO-DE-LITERATURA-PARA-EXAMEN-20120507061911.jpgEl dijous com ja he dit abans no tinguérem classe de valencià però si que parlarem amb Toni,encara que només fou uns minutets perquè va vindre per a vore si al final anàvem a tindre la xarrada o no. Aquest dia teníem preparada una prova del examen de literatura i com no es va poder fer el varem tindre que posar al dia següent,açò ens va donar un dia més per a preparar-nos-lo.

La següent classe fou el divendres que no va ser res tranquil, en arribar a classe les taules ja estaven separades i tot el món preparat per a fer la prova de literatura,aquesta constava de 25 preguntes curtes sobre els autors de prosa i es valorava sobre 2 punts. Toni abans de començar va avisar de que a partir dels 13 acerts es posava un positiu però ningú va aconseguir-ho.
Tinguérem mitja hora per a fer-ho i al acabar el mestre va començar a dir les respostes i explicar breument algunes historietes. Després de tot açò,va repartir un full de la progressió temàtica on apareix els tipus de progressió temàtica,es a dir,la progressió lineal,la progressió de tema constant i la progressió de temes derivats, cadascú estava explicat amb un exemple i era fàcil d'entendre.
external image El+bes.JPGA demés varem llegir el poema de Joan Salvat-Papasseit "Mester d'amor" ja que un dia abans havia sigut San Valentí. Personalment els versos que més m'agradaren varen ser:

Deixa't besar i si et quedava enyor
besa de nou, que la vida és comptada.


Aquest poema era un poc difícil d'entendre per algunes paraules però després d'aclarir els dubtes sobre les paraules varem veure que era molt bonic.

I per últim,com cada cap de setmana l'única activitat que n'hi ha que fer és comentar ací sobre el treball que hem fet a classe. Bon cap de setmana a tots!


Comentari personal:
Les activitats d'aquesta setmana varen ser interessants per això he escollit aquesta entrada,tinguerem una prova per a guiar-nos el dia de l'examen i el dia de l'examen anarem tots molt més tranquils perquè ja sabíem el que ens podiem trobar i que era important per estudiar i el que era relevant.

I sobre la meua entrada, ja anava agafant soltura a l'hora de explicarme,de insertar imatges, fer-lo colorit i atractiu.
Última entrada al blog !


Els exàmens trimestrals cada vegada son més i ara ja l'únic que podem fer es estudiar i llevar-nos-los de damunt,però n'hi ha que mirar també la part positiva i aquesta es que en uns dies ens trobarem gaudint de les festes de la nostra comunitat,les falles.

Mentre esperem a que arriben aquestos dies anem treballant en classe,el dimarts per exemple varem fer una repassada ja que era el darrer dia abans del control.
Treballarem l'última fulla on llegíem un text i indicàvem la seua estructura,tipus de text i gènere. Va ser una bona activitat per a repassar perquè així ens estàvem preparant per a identificar en l'examen les caracteristiques i la coherència.

external image Calendario-Fallas-2013.jpg La pròxima classe la tingueremel dijous,el dia del control. Tots estavem molt nerviosos perquè com portàvem els apunts no sabien que ens podíem trobar. Toni repartí la fulla de l'examen i en aquest havíen unes quantes preguntes i una voluntària sobre les progressions. La part obligatòria constava de uns cinc exercicis,el primer tractava la variació dialectal. El segon era un text on teníem que redactar un mapa conceptual. I els altres exercicis eren diferents textos on n'hi havia que dir els trets característics de perquè eren i no coherents.


external image crida-fallas-valencia-2013-12.jpg I el divendres ens varem relaxar un poquet,noméscorregirem alguns dels errors que s'han comés en el blog.Aquesta activitat no es per a rectificar els errors ortogràfics només,sinó que també servix per a aprendre a utilitzar expressions que son diferents en valencià i en castellà encara que tinguen el mateix significat per exemple ''teníem que'' es diu ''havíem de''.


Tot açò es el que hem donat durant aquest trimestre,en la meua opinió ha sigut més curt i més difícil però ara ja hem acabat i ens toca gaudir de les festes i preparar-nos per a l'últim trimestre,on tenim que treballar molt perquè en algunes assignatures es avaluació continua i l'últim trimestre es el decisiu.external image fall.jpg


Comentari personal:

Encara que sempre teníem ganes d'acabar,durant el curs hem tingut molts dies de descans per mitjes. En març,primer les de falles que gaudirem d'uns dies on tot el mon esta pel carrer les 24h del dia,i una semaneta més tard les vacances de pascua
.
Tornem de pasqua i comencem a treballarComencem amb el tercer trimestre i l'últim de tots!Ens trobem tots amb ganes de acabar el curs i gaudir de l'estiu ja que el bon temps s'esta apropant.
external image volando-cometa.jpg
El primer dia de classe va ser el dimarts,era el primer dia que arribarem de les vacances i teníem moltes ganes de contar-nos les nostres historietes de pasqua.En classe de valencià començarem a treballar amb el full que ens donà el mestre l'últim dia abans d'anar-nos,corregirem els exercicis però no donà temps per a acabar amb la correcció.A demés canviarem el dia de l'examen de Terra baixa ,aquest llibre el va manar Toni per a que treballarem en vacances.
Dijous terminarem la feina del primer dia,es a dir, acabarem la correcció. Explicà més detalladament com teníem que fer les activitats sobre el llibre.
I per últim, divendres va repartir altre full i aquest era paregut al primer,n'hi havia que identificar les oracions causal,condicionals,concessives etc.També ens dona temps a nomenar alguns del connectors que utilitzem molt en castellà i al traduir-los al valencià no ho fem correctament per exemple; Toda vez que – Perquè.
Aquesta ha sigut la nostra setmana,ara tenim que preparar-nos per a la que ve ja que es l'examen del llibre i no es fàcil de llegir perquè esta en català i moltes de les expressions i paraules no son les mateixes que utilitzem.
Comentari personal:
Primera entrada després de uns dies de vacances,he triat aquesta entrada perque encara que no n'hi havien ganes de començar altra volta amb les classes,ens trobabem tots contents ja que cadascú havia estat en un lloc i fet coses diferents que els altres. Encara que anàvem contant els dies per vore quantes classes ens quedavem per fer.

No hi havia a València... Vicent Estellésexternal image vaer.jpg

Aquesta setmana ha sigut interessant perquè hem fet diverses coses a demés varem rebre una visita molt especial,però no em vaig a avançar i ho conte poc a poc!

Toni va repartir a qui li faltava les notes de terra baixa i comentà algunes cosetes però el que més ens cridà l'atenció fou que repartí uns poemes de
Vicent Estellés per a llegir,començarem alguns voluntaris animant-mos per llegir-los. La activitat consistia en llegir-los davant de el nostre grup i l'altre batxiller de ciències. Teníem que eixir onze voluntaris i en aquell moment eixiren onze i més.
Els nervis dels voluntaris sens varen anar ja que el mestre explicà que tendríem unes horetes per a prácticar i comentar els errors de cadascú.
La següent classe de tots el voluntaris que havien desaparegueren la meitat i ens quedarem uns poquets, Toni llegí alguns poemes molt diferents.
Jo vaig escollir un que tractava de la mort,em crida l'atenció perquè després de descriure la situació acabava el poema diguent: No som ningú. El problema es que aquest poema tenia moltes comes i jo parle molt depresa.external image Vicent+Andr%C3%A9s+Estell%C3%A9s.jpg


Dijous varem rebre la visita en el saló d'actes,no va ser res avorrida el varen fer d'una manera molt entretinguda. Els poemes acabarem de llegir-los i encara n'hi havia temps de tornar a pujar per a llegir un que ens agradara. Mentrestant Toni estava baix gravant-nos amb una cámara per si ens volíem vore.
Em va cridar l'atenció que una vegada en l'escenari teníem que dir els dos cognoms però entre mitges un '' i ''.

Açí deixe el poema que més ens agrada a mi i algunes companyes que estavem allí.


Divendres deixarem la poesia a un costat i començarem amb les oracions que repartí en les classes anteriors,aquesta fulla tractava de oracions en castellà i n'hi havia que traduir-les utilitzant correctament els connectors. Alguns de ells no els utilitzem molt però tenim que començar a fer-ho i acostumar-nos a utilitzar-los.
Fins la setmana que ve!

Comentari personal: De totes les entrades que tinc,he elegit aquesta en segon lloc perque fou una activitat que m'agrada molt,la meua activitat preferida. La visita va ser molt amena,no es va fer pesada ni tampoco aborrida i per això vaig dedicar una entrada a parlar de Vicent Estellés i la seua poesía.En aquesta entrada li vaig posar un audio sobre la meua poesia preferida però açí no ix,hi haura que escoltar-la en el portfoli21a.

A 20 dies d'acabar el curs !Ara les entrades al blog han de fer-se cada dues setmanes però jo no les vaig a fer només d'una setmana,sino de les activitats i dies més interessants que m'han paregut en aquestes classes.

Varem deixar a una banda les classes de poesia però no Terra Baixa,començarem a preparar-nos els treballs creatius que havíem de fer.
Molts companys triaren l'opció de fer una gravació de veu narrant la historia i donant el seu punt de vista,altres escolliren pujar al blog un comentari o un relat breu sobre aquest llibre,i altres como jo varem decidir fer un videolit.


Qué en que consisteix? Un videolit es un vídeo creat a partir de imatges editades on es va narrant la historia.
El plaç per a presentar els treballs acabà i això comportà la correcció dels videolits.
Per a fer aquesta activitat tinguérem que utilitzar dos classes, Toni ens repartí una fulla de correcció on posava el que havíem de valorar del treball creatiu.
Jo m'encarregava de corregir si les imatges estaven be coordinades i tenien una bona relació amb el text que les explicava. Com sobrava temps poguérem veure alguns del videolits fets en el
21T.
Desde el meu punt de vista,aquestes classes varen ser interessants perquè corregíem entre nosaltres els nostres propis errors i a més era bastant entretingut.
Açí esta el meu,per si algú vol fer-li una ullada !

La setmana següent ens dedicarem a treballar els mecanismes gramaticals i lèxics de cohesió.
Començarem amb activitats on teníem que classificar les oracions segons el nexe que portava, es a dir, diferenciar les oracions causals,consecutives,concessives etc
Més tard,Toni repartí un full on n'hi havia un article sobre les iguanes.
En aquest exercici havíem de fer diferents coses com per exemple,substituir la paraula iguanes per sinònims com rèptils o pronoms, també podíem corregir el article suprimint el subjecte.

external image bloc.jpgTots participem bastant encara que alguns van un poquet perduts.

I hui, ja em acordat una data per a examinar-nos de tots aquestos exercicis practicats en classe.
L'examen tindrà lloc el
dijous 14. A més seguíem practicant amb uns exercicis de connexió.
L'activitat consistia en oracions independents que havíem de reescriure posant un connector i transformant-les en coordinades.
Es a dir,que ens queda molt poquet per a acabar el trimestre,les classes,els exàmens finals i a gaudir de l'estiu !
external image verano%C3%A7.jpg


Comentari personal :
Açí teniu la meua penúltima entrada, on vaig fer un breu resum de les dos setmanes de activitats.
Del dia 17 crec fins al 30 de maig. He elegit posar aquesta entrada al wiki perque fou una de les redaccions que més vaig treballar, a més li vaig incloure el meu videolit per a fer-ho més interesant.
La primera vegada que puje el treball creatiu tenia alguns errors però ara esta corregit i amb algunes cosetes més per a completar-lo.