MORENO, SARA

PRESENTACIÓ PERSONAL

BenvingScreenshot_2013-06-16-17-37-36.pnguts al meu wiki personal de Llengua Valenciana.
Sóc Sara Moreno i Pradillas i sóc del Grup 21A, Humanitats.
Quan vaig donar la primera classe de Llengua Valenciana, la veritat és que mai m'haguera imaginat unes bases d'estudi com les que hem tingut enguany. Jo sempre havia utilitzat altres mètodes d'estudi com el típic llibre i deures escrits, però al donar aquesta assignatura per primera vegada vaig donar-me compte que tot havia canviat. Enguany utilitzaríem un bloc, en el que cada setmana hauríem de comptar el que havíem donat durant les tres classes setmanals, Toni cada dia ens donaria apunts però poques vegades ha manat exercicis per a casa. M'he trobat també amb una classe amena pel fet de les exposicions, treballs com el Videolit i classes en què el contacte amb el professor era molt directe i això és el que tots els estudiants volem i considerem molt important a l'hora del nostre aprenentatge.
Els objectius que vaig possar-me des del primer dia de clase va ser que cada dia milloraria la forma de parlar participant en classe i la meua base gramatical baixa, en el blog i en classe. Ara que mire cap al passat, cap al primer dia de classe, em done compte què he avançat i que amb els mètodes d'Internet ens soltem més i aprenem moltes més coses. A l'hora dels mètodes d'Avaluació hi ha molts punts positius com treballs i entrades del bloc que ens han resultat de suport en la nota dels exàmens.

La meua primera entrada al bloc


Amb retard, pero per fi he pogut posar en marxa aquest bloc que per sorpresa sera el nou llibre de 1 de batxillerat, digué per sorpresa perque jo mai havia tingut la sort de tenir un llibre tan novedós com aquest, quan Toni ens va dir que treballariem d'aquesta forma, al principi vaig pensar que seria un poc lios, pero ara que estic escribint, crec que es una nova forma d'aprener.
Al seguent dia vam debatre sobre les normes de clase, ho vam fer per grups i en el meu grup vam posar que foran 5 minuts de descans millor que 2 minuts.
Vam lleguir i analitzar un poema, "El viatge de les mans" d'un poeta arabigovalencià, amb aquest poema els meus companys i jo vam estar molt atents perque ens semblaba un poema molt interesant.
Al seguent dia, Toni ens va entregar una fotocopia amb un text del qual tendriem que fer un resum
El dia 2 d’Octubre va anar a la clase de Valencia molt cansats ja que veniem de fer 20 minuts corrent per tot el pati, en aquesta sesio Toni ens va entregar els resum corregits, em va posar un 8! Y despres ens va ensenyar com publicar una entrada al bloc
El dia 4 Toni ens va dir que ens posarem en grups de 4 persones i aixi podriem treballar uns del poemas del llibre de Les veus del temps, vam fer dues exercicis.
Ahir dia 5 vam debatir sobre algunes preguntes del poema i la veritat es que quasi ningú va respondre com Toni imaginaba..
Bé, fins a la próxima entrada!

Dissabte, 6 d'octubre de 2012 __
Justificació personal:
Aquesta va ser la meua primera entrada al bloc de Llengua Valenciana, en la que em mostrava sorpresa pels mecanismes que utilitzaríem i explique el que vam fer durant la primera setmana. Podrem apreciar el canvi a millor que té la primera entrada de l'última.


Primera exposició de Valencià


Gilabert de Próixita

Fou un poeta en català del segle XIV. Fill de Nicolau de Próixita i d'Elvira Centelles, fou membre d'una família originària de Nàpols que va donar suport a Pere el Gran durant la conquesta de Sicília i es van establir a València. Gilabert està documentat entre 1392 i 1405 i, com tota la família, eren guerrers als servei del rei i en els moments d'oci es dedicaven a les Bandositats del Regne de València. En temps de Joan I, Próixita va exercir el càrrec oficial de talladorer reial, és a dir, l'encarregat de proveir els plats on se servia carn o peix. També Va ser cambrer de Martí I. Va morir a Gènova el 4 de desembre de1405 i va ser enterrat al convent de Sant Domènec de València.
De Gilabert de Próixita en conservem 21 poesies d'amor subjectives i intemporals, de les quals 5 són esparses i s'han conservat totes al Cançoner Vega-Aguiló, de la Biblioteca de Catalunya. Aquestes poesies segueixen l'estil i els tòpics dels trobadors, amb els quals s'hi sent plenament identificat. La seva actitud poètica és tractar la passió d'amor, totes les poesies parlen d'amor com una experiència subjectiva, no teoritza, ni moralitza ni especula.

1 Amor aysi m’a fayt sentir
2 ab faç plasen son franch perer,
3 qu’eras m’a tant sobrat poder
4 que ges no·m say d’amar partir
5 aysi·m cove amant languir
6 per ço com no·m val sopleyar
7 ab liey[s], qui es dona ses par.

8 Amor, si·m volguessets aucir
9 e que no·m fessets tant doler,
10 ffer m’iets sobiran plaser,
11 car morria tot mon cossir;
12 qu’eres viven pas greu martir,
13 cant merce no pusch atrobar
14 ab lieys, qui es dona ses par.

15 Amor, axi m destreny desir
16 qu’yeu n’ay perdut sen e sauber,
17 e si vos no·m volets valer
18 ma vide·m val menys que morir.
19 Be·m fayts, Amor, languen finir,
20 si muyr axi per ben amar
21 ab lieys, qui es dona ses par.

Aquest poema parla de l’amor que sent el jo líric per una persona, però sent desdeny per la seua pèrdua.

Divendres, 16 de Novembre de 2012
__
Justificació personal:
La meua primera exposició davant d'una classe desconcocida i exposant vida i obra de Gilabert de Poixità, els nervis em van passar una mala jugada. Era la primera vegada que exposava parlant en Valencià i a més, llegint un poema.


Comentaris del poemes


La Comtessa de Dia
Aquest poema parla d'una dona que tenia un sentiment de traició perquè el seu home li havia malferit. El poema ens descriu la vida d'uns ancians reals que han estat tota la vida junts. Com una parella d'enamorats que tota la vida es voldrien. Respecte a la forma, en l'ultima estrofa canvia de persona, fa el canvi següent, de tercera persona a segona persona, d'aquesta manera, algunes paraules canvien de persona.
L'amor del que es parla en aquesta composició és simbólic, el "jo líric" d'aquest poema fa referéncia als sentiments, hi ha algunes paraules que per a mi són difícils d'entendre, algunes són: coixí plaent, esment, car o penedit.
external image placeholder?w=NaN&h=NaN

Balada - Andreu Febrer
En aquest poema parlem d'un amor no correspost, en aquest cas d'un home que vol una dona però la dona no li correspon. Aquesta forma de sentir però no ser correspost, fa que el protagonista vol estar amb ella fins a la mort. Sense l'adaptació aquest poema seria molt difícil d'entendre ja que està escrit en un Valencià molt antic. Aquest poema em recorda un poquet al llibre de "La Celestina" que he llegit fa una setmana, ja que per a l'home l'amor de la dona és el més important i fins que mora desitja posseir el seu amor. Estan reflectits també els sentiments de tristesa i d'angoixa que sent ella per no tenir l'amor de la dona.

external image images?q=tbn:ANd9GcQICVBgrgtOD-BsJ8ZyIs2IlWcQpj4f8XVmq5iqwQhwey0q98o

El viatge de les mans
El poeta descriu un procès amorós que a poc a poc amb l'embriagadesa estan junt i deixen passar les sentiments per mitjà del seu llenguatge. Descriu també la fogosa nit que vam passar junts, com parlaven, com es miraven i fins i tot les cosses més íntimes. En aquest poema he encontrat unes quantes metáfores, com les següents:
- La rosa de les galtes
- Les margarides de la seua boca
- El lliri del seu coll
- Vaig estrényer contra mi aqueix sobre desembainat
Si tinguera que caracteritzar aquest poema en paraules ho faria amb les paraules: sensual, apassionat, romántic.


external image images?q=tbn:ANd9GcSy9BBe1Tw5dN2lcdoUS9s1b33cVCgNlQ7tOOgeiuqDrLMtgcibeg

L'espill
Aquest poema descriu una novel·la centrada en poema, está composta de coses com diálegs, narracions i continues descripcions. En aquest cas o descripció hi ha un atac permanent cap a la dona, ell la critica pels seus "defectes de dona" que no ho són en realitat. L'home sempre la critica una vegada després del casament, però el no parla dels seus defectes. Ell diu que ella punxava, que tenia pels, odi davant la seua forma de vestir. El que més destacaria d'aquest poema és l'odi, la repugnáncia cap a la dona.

external image placeholder?w=NaN&h=NaN

La meua opinió personal
El tema central d'aquests es l'amor i és un tema que m'agrada tractar-ho, hi ha alguns poemes que he tingut problemes per a entendre però la majoría no. El que menys m´ha agradat és el de L'Espill pel seu contingut.

Diumenge, 16 de Desembre de 2012
__
Justificació personal:
Era la primera vegada que feia un Comentari de poemes, com podeu veure no tinc unes bases de com es fan els comentaris, però en aquesta entrada espose de cadascun del que tracta i del tema central de la obra donant la meua opinió.Desprs del Simulacre....l'exámen


Aquesta setmana Dimarts no vam tenir classe ja que vam tenir eixida a la Universitat, per a veure les carreres un poc més en profunditat.

Dijous, va ser un dia molt amen a la classe de Valencià ja que vam treballar la progressió (lineal, constant i de temes derivats) i teniem que fer frases amb aquest tipus i si volies la llegies en veu alta per a veure si estaven bé.

Divendres, amb molts de nervis, va llegir per fi, l'éxamen de literatura, en el meu cas, m' havia fet esquemes i resumens acompanyat de les coses mes important subrayades i al exámen vaig tener molta sort, una vegada acabat, Toni ens va dir les respostes correctes i podien posar un interrogant en cas de que no tinguerem clar la resposta, vaig tenir 16 bé, 12 mal i dues interrogants. Jo pensava que al ser tipus text podría fer-ho malament ja que no m'agraden, però va a salir bé.
Malgrat que no es la nota definitiva, te bones sensacions!
Bon cap de setmana a tots :)

Dissabte, 23 de Febrer de 2013
__
Justificació personal:
He escollit per a presentar en aquest Wiki Personal, les tres entradres en les que comente com ha sigut l'exámen de cada Avaluació. Aquest era de Lliteratura de tipus text, on em va pareixer bona idea fer-ho de tipus text.CAPÍTOL XII TIRANT LO BLANC.Capítol XII “Si fos sabut, dirien que m’he enamorat d’un nét meu”

Aquest capítol justifica molt bé el perquè d'aquest títol, aquest capítol ens narra una relació d'amor entre l'Emperadriu i Hipòlit en la que la diferència d'edat és molt gran.

external image descarga.jpg
Tot comença quan l'Emperadriu li pregunta a Hipòlit perquè porta tan mala cara, si és que hi ha alguna dona que li faça passar tanta pena. Hipòlit a tal pregunta li respon que és a ella per la que patix i per la que ha de viure i amar tots els dies de la seua vida. A continuació, els dos prenen diferents camins.Més tard, Hipòlit va al palau on es troba la princesa i Plaerdemavida i li suplica que li de resposta de la lletra que li havia portat. Ella li diu que aconseguirà anar a veure-ho un dia d'esta setmana amb el senyor emperador, i el li diu que per favor mostre cor sense pietat. La princesa li diu a Plaerdemavida que li arranque tres pèls i que s'els dóne a Hipòlit perquè s'els dóne a Tirant però Hipòlit no vol i ella com el veu que no vol, no se'l dóna. Tirant esta en el llit ja que no esta molt bé, els cavallers volien que tornara però el volia quedar-se en el llit perquè la princesa ho visitava. Mentrestant, Hipòlit aconseguix quedar amb l'Emperadriu a unes hores fixes i en el terrat, es veuen eixa mateixa nit i l'emperadriu es fa la malalta perquè ningú puga entrar a l'habitació, però Eliseu, una donzella els veu però calla pel bé d'ells, i mes tard, l'emperador, va a l'habitació per a veure com esta la seua amada, i malgrat que sospita que algú estava ací, ella li enganyà dient que és una fantasia i que ella creu que està amb els seus fills i així es posa millor d'ánim. Dies més tard Hipòlit ix de Bellestar i contínua la seua vida.

Dilluns, 4 de Març de 2012
__
Justificació personal:
Toni ens va manar a cadascun dels meus companys un capítol del Llibre Tirant lo Blanc, jo vaig tenir que llegir-me el capítol XII, “Si fos sabut, dirien que m’he enamorat d’un nét meu” títol que marcaba el tema central del capítol. Vaig tenir sort amb el capítol ja que era curtet i anava de l'enamorament del'Emperadriu i Hipòlit en la que la diferència d'edat és molt gran.


Setmana de l'exámen


Dimarts: Toni ens va ensenyar les fitxes que havíem d'usar en l'examen, a mi per exemple em faltava 1 i per a eixes persones les quals ens faltaven, podíem descargarnoslas des del bloc. Després d'explicar-nos un poc de que tractaria l'examen seguim amb la practica dels textos expositius, que ens faltaven per fer.

Dijous: Vam fer l'examen d'esta avaluació sobre la coherència, a mi em va paréixer un exámen llarg i per a mi, difícil ja que el tema de la coherència no és el meu punt fort, Toni ens va dir que ens donaria de temps fins als 10 minuts del pati i que una vegada acabats, hauríem de donar l'examen. Jo em vaig quedar per a revisar-ho tot i poder acabar-ho amb tranquil·litat.

L'examen constava de 6 exercicis:
1. Tractava de la variació linguistica
2. Fer un mapa conceptual
3. Un text i dir els seus caracteristicas,si era coherent o no..
4. Dir la classe de text que era
5. Progressión temàtica
6. Fer un text expositiu

external image images+(9).jpg
Divendres: jo vaig ser una de les persones que va anar a la xarrada per això no se el que els meus companys van fer a classe, però de seguida pregunte per a informar-me. He escrit esta entrada un Diumenge perquè Divendres i Dissabte, València ja estava en falles i vaig anar a veure amb els meus amics. Molt anim als meus companys que només ens queden 4 dies i per fi podrem disfrutar de les falles!!

Diumenge, 10 de Març de 2013
__
Justificació personal:
Aquesta va ser la entrada del segon exámen de LLengua Valenciana corresponent a la Segona Avaluació, anava sobre la coherència, contingut que em va costar un poquet encara que a l'exámen podiem mirar els apunts.


Literatura "Vicent Ferrer"
Dimarts, 12 de Març de 2013
__
Justificació personal:
El tant nombrat "QUIZ REVOLUTION" va ser una especie de joc que Toni en forma de treball ens va manar, era un joc paregut a "Qui vol ser Millonari?" amb comodins i tot aixó, jo vaig fer-ho de Vicent Ferrer i va ser unes de les coses que més m'han agraït al voltant de tot el curs.


Setmana plena de videolits


Aquesta setmana ha sigut completament de veure els videolits que els meus companys havien fet, jo vaig fer el treball de novel•lar com a treball creatiu.

Dimarts

No vam poder veure els videolits perque no es podien ver, pero Toni ens explique el procediment amb què hauríem d'avaluar als nostres companys, amb la qual cosa, comencem a veure els videolits.

Dijous

Dia que si que serà completament de Videolits. Dimarts, també vam corregir amb Toni el full de procediments de cohesió del text. Per a posar la nota en els videolits, Toni va donar el full d'avaluació a alguns dels meus companys per parelles o si algú la volia, podia agafar-la. Estos recursos són els que s'havien de tindre en compte a l'hora d'avaluar (s'avaluava del 0 al 2, per tant era un poc difícil avaluar correctament):

1. Títols de crèdit
2. Propòsit clar de la història relatada
3. Punt de vista
4. Atmosfera creada pel contigut
5. Qualitat de les imatges
6. Claredat de veu/ o de text
7. Adecuació de la música
8. Correcció lèxica i gramatical
9. Economía en els detalls
10. Interés o emoció.
Espere que continuem posant en pràctica els BOOKTRAILER que va comentar Toni.

Divendres, últim día de la setmana, Toni ens va dar una fulla que hauriem de corregir Dimarts.

Després d'una setmana per a mi molt nerviosa per l'exámen d'història, ja ha passat i ara estic disfrutant d'un dia familiar solejat. Caldrà preparar-se per a la recta final!


external image descarga+(2).jpg

Diumenge, 19 de Maig de 2013
__Justificació personal:
Pareix que venen les setmanes que més vaig disfrutar! Els videolits, jo no vaig fer Videolit per falta de temps pero a l'hora d'avaluar, vaig ajudar. Com valoració em pareix un metode molt bon i estilístic per a mostrar un treball.


Últimes setmanes


Escric amb un poc de retard ja que no he pogut accedir al blog per falta de temps i viatges al poble..pero com tenia tots els dies redactats en un paper, simplement vaig a desenrotllar-ho. En aquesta entrada vaig a parlar-vos de les dues setmanes anteriors, setmana del 20 al 24 i setmana del 27 al 31.

Aquestes setmanes, a les classes de valencià ens hem centrat sobre tot amb la cohesió textual ja que l’examen s’apropa i ens queden moltes coses que veure clarament.
Toni ens va repartir una fulla sobre la cohesió textual on es dividia en dos parts:
Mecanismes gramaticals de cohesió i mecanismes lèxics de cohesió.

Setmana del 20-24 de Maig

  • Dimarts.
Vam corregir la fulla que Toni va manar per fer el Divendres passat.
En els exercicis vam practicar exercicis del tipus d'identificar els connectors i dir de que classe eren, explicar el valor anfóric de cada una de les paraules subratllades apuntales hi havia un exercici de sinonímia molt fácil i l'últim exercici constava de posar els signes de puntuació que faltaven.


  • Dijous.
Com sempre, Toni tenia una nova fulla per a nosaltres, aquesta anava sobre els Mecanismes de referència.
En la primera activitat hi havia que assenyalar els elements anafòrics i díctics i indicar la seua funció sintàctica. Aquest es un poc complicat, ho vaig dir Toni i així va ser. Vaig comprende que tot es resumia en dos eixos temporals bàsics.
Temps díctics: S’articula en relació amb el moment de l’enunciació.
Temps anafòrics: S’articula en relació amb un altre moment temporal definit en l’enunciat.
El que més m'agrade va ser l'activitat de la iguana en què havíem de buscar les repeticions de la paraula iguana i les paraules sinònimes a iguana com per exemple animal. Toni va posar una taula en la pissarra i ens va dir el nombre de repeticions que hi havia. Ens va donar temps per a buscar totes les paraules i més tard, a mesura que llegíem el text, havíem de substituir eles paraules.
- Cohesió léxica: les paraules sinónimes a Iguana, com animal.
- Cohesió gramatical: -ne, s'en--
external image descarga+(3).jpg


  • Divendres.
Vam practicar més els mecanismes de
referència amb un exercici el qual va ser molt divertit i amen ja que teníem establir la relació de cohesió lèxica entre les paraules de les dos columnes que hi havia.
Com per exemple: blanc-blau; gros-prim i explicar la seua relació de que tipus era.


Setmana del 27-31 de Maig

  • Dimarts.
No mes entrar a classe hi havia en la taula molts fulls, havíem d'agafar dos de teoria i una de práctica.
Anava sobre la cohesió textual i l'altra fulla, anava sobre els exercicis per a practicar.
  • Dijous.

Aquest dia vam fer uns exercicis de construir oracions a partir d'oracions simples. Toni em va dir que jo tenía un xicotet problema i era que jo al narrar una historia o al parlar, mi estil eren frases simples.


  • Divendres.
Aquest dia toni va repartir a tots els meus companys el meu resum sobre el treball creatiu de Terra Baixa, ja que com havia comentat, el meu estil eren frases simples i moltes repeticions. El meu treball serviria com practica i per a mi mateixa, millorar els defectes gramaticals. Toni ens va comentar que ell havia estat cinc hores entenent i comprés el meu treball, i que finalment ho va millorar. El resum millorat, ens el donaria el pròxim dia, Dijous ja que hui, dia Dimarts 4 hem anat a la sala d'Internet per a veure el wiki de Valencià, (m'ha agradat molt la idea)

external image images+(6).jpgEns vénen les setmanes mes estressants i dures, però es farà tot el possible per a disfrutar de l'estiu! Molta sort companys :')

Dimarts, 4 de Juny de 2013
__
Justificació personal:
Setmana de les ultimes en la que Toni ens va preparar per a l'exámen, fent exercicis de tots tipus, especialment sobre ampliació i condensació.


Fins prompte..


Aquesta és l’última entrada del blog, ja ha passat un curs ple de mil moments viscuts i de molt esforç, però tot treball mereix la seua recompensa i ja hem acabat… Vaig a comptar-vos el que hem fet aquesta última setmana, del dia 10 al 14, amb les seues respectives classes de Valencià els dies: Dimarts 11, Dijous 13 i Divendres 14.

Dimarts 11


Jo tenia la recuperació del Llibre de l'Alcalde de Zalamea i per això no vaig poder assistir a classe els primers minuts, una vegada acabat l'examen, vaig anar a classe i Toni havia repartit als meus companys un segon simulacre, preguntes i respostes incloses perquè a l'hora d'estudiar l'examen poguerem fer-ho bé. El simulacre consistia en set preguntes sobre el contingut de la 3ª Avaluació (oració composta i la cohesió textual) Les set preguntes son les següents:
1. Utilitza 5 procediments de cohesió gramatical i léxica distintts per a evitar la repetició de "el senyor Gramassa"
2. A la línia 4 i 5 del text, hi ha tres tipus d'oracions compostes. Anomena-les tot especificant-les.
3. Indica en quina línia del relat es troba un exemple de cada tipus d'oració que t'indiquem
4. Explica breument per què s'utilitza la coma o ñes comes en aquestes línies del conte.
5. Utilitza els termes sinònims més adequats per a substituir les sis vegades que apareixen el verb subrallat "dir" al text de dalt.
6. Nominalitza aquestes oracions en negreta. Vigila els canvis de preposició.
7. Condensa i cohesiona en una sola oració composta les tres primeres línies del conte. Cita tres del procediments distints que has emprat en condensar la informació.


Dijous 13

external image images+(9).jpgAquest dia va ser el dia del control, tots estàvem molt nerviosos i confusos per com seria l'examen però Toni ens va tranquil·litzar. Rapidament Toni ens va repartir l'examen donant-nos de temps l'hora de classe més els 10 minuts del pati. L'examen constava d'exercicis com els dels simulacres : sinònims, dixi, repeticions, signes de puntuació, condensació d'un text, traducció de frases i dir de que tipus eren.
Va ser un dia molt difícil ja que teníem exámens i havía sigut així tota la setmana.
El temari era una mica complex però espere rebre bones notícies..


Divendres 14

Divendres no hem donat classe de Valencià ja que al departament de Grec, 21A hem celebrat una festa de despedida amb el tutor i diversos preofesores que se'ns han unit al veure tant menjar i tant pastís. Uns dels professors ha sigut Toni.
Tot açò ha passat aquesta setmana i ja he d'abandonar el blog al completar les cinc entrades.. encara que demà deixaré una sorpresa per ací agraint aquest meravellós curs.


El bloc de Valencià ens ha acompanyat durant tot el curs i hui és dia de donar-li adiós..

external image images+(8).jpg

Divendres, 14 de Juny de 2013
__
Justificació personal:
Aquesta entrada es l'ultima del bloc, on es comenta l'exámen de la 3ªAvaluació i sobre els mecanismes que em utilitzat. Aquesta va ser una setmana en la que vam practicar molt els errors ortográfics com en el meu treball i com condensar un text, clarament, exercici de exámen amb altres més com la nominalització que no havíem practicat.

LA MEUA REFLEXIÓ PERSONAL

Quan tot comença..tot te un final i aquest es el final d'un curs ple de molt bons moments viscuts amb els meus companys i amb el professor que ens ha portat una Lliteratura Valenciana molts més interesant d'aprener amb el mecanismes utilitzas. Jo, en les vacances d'estiu segur que triare massa en falta comentar al bloc, el que ha sigut el nostre especial llibre, per a mi totalmente nou pero molt interessant.
Tots els treballs creatius com Tirant lo Blanc o el videolits o Quiz, han fet de la materia, una forma d'aprender sense avorrir-se.
Vol dir-li a Toni que ha sigut un professor exemplar ja que el contacte amb ell vía en directe o vía Internet ha sigut molt pròxim i aixó ha fet que no tinguerem cap problema.
Ara toca posar-se la ropa d'estiu i a disfrutar d'un bon estiu a la platja!
Gracies Toni.


images (11).jpg