MARTÍN, MAR

Presentació personal.


ewsd.PNG

Hola!!! Em diuen Mar Martín Esteve i sóc del grup 21A de batxillerat del IES Joanot Martorell.

Quan comença el curs, sempre es tenen els nervis de saber en quina classe t’ha tocat, com seran els nous professors, com aniran les notes, com seran les classes... etc.

Estem acostumats a treballar sempre amb el mateix mecanisme: llibre, llibreta, apunts i poc més. Doncs bé, jo recorde que quan ens van dir que no hi havia llibre de valencià aquest any, em vaig imaginar qualsevol cosa menys el sistema que hem utilitzat aquest curs.

Cada curs de batxillerat tindria un bloc de valencià on hi hauria que fer entrades narrant les classes de valencià de cada setmana.

El fet de treballar amb ordinador, al principi a mi em va donar una mica de por, perquè tinc que admetre que tan sols l’utilitzava per a les pàgines socials, fer treballs de classe i poc més.

A les classes de valencià doncs, com tot el món sap, el professor ens donava apunts, ens explicava la matèria que aniríem treballant i a finals de setmana hi hauria que fer una entrada explicant allò que hem aprés, destacar els punts més importants de les classes o ve, ficar els treballs, exposicions que també hem fet a l’aula.

Un dels treballs de la tercera avaluació, era crear un wiki personal i de totes les entrades que cada ú ha fet al llarg del curs, seleccionar les deu que més li agraden.

Aquest és el meu wiki, vols saber quines són per a mi les més interessants? Doncs anem allà!


1.Començant pel primer trimestre, la primera entrada que he seleccionat s’anomena “Última setmana d’exposicions.”

L’he seleccionada perquè us conte com ens va anar la nostra exposició sobre la literatura valencia. Recordo que vam ser dels últims grups en exposar, però pense que tampoc ens va eixir tan mal.

Última setmana d'exposicions

Avui dimarts, hem tingut la primera classe de valencià de la setmana on l'hem dedicada per acabar les exposicions que ens quedaven pendents.

Hem exposat primer el meu grup format per Eva, Sergio A., Arturo, Alejandro i jo. Els autors i poemes que de que hem parlat feien referència a Àusias March i Jaume Roig i els seus poemes més destacats. Primer va parlar Alejandro fent una xicoteta introducció al temari del qual parlariem. Seguidament, va parlar Sergio d'Ausias March, la seua biografia, obres més destacades, etc. Alejandro ens va explicar un poema d'aquest autor. Tot seguit , Arturo va parlar del segon poema d'Ausias March que es caracteritza d'un esquema metric molt usat en la poesia. Després va ser el meu torn. Vaig parlar de Jaume Roig, autor d'una de les obres més conegudes de la literatura valenciana medieval titulada l'Espill o Llibre de les dones però també conegut perquè va ser metge de prestigi social i professional a la València del seu temps. Encara que al principi em vaig ficar un poc nerviosa, finalment vaig poder acabar expossant prou be. Per acabar la nostra expossició, va parlar Eva, comentant el poema L'Espill. Es una obra de caràcter misògin escrit al 1460.

Una vegada hem acabat han parlat les nostres companyes que hi faltaven: Diana, Lorena, Laura i Sara. En les seus obres predominava l'amor.
Dijous, Toni ens va fer un esquema sobre l'adequació a la pissara i vam començar a parlar sobre la dixi, modalització explicant-ho i ficant exemples. Lúltim dia de la setmana el vam dedicar a corregir els exercicis de la fitxa " El codonyat".

Dimarts, 20 de novembre de 2012.


2.Jaume Roig és l’autor d’una de les obres més conegudes de la literatura valenciana. En les exposicions que fèrem al primer trimestre, jo vaig triar parlar sobre aquest autor. Em pareix un autor molt interessant, ademés que va escriure l’Espill, una obra de caràcter misògin que va tindre molta popularitat a la literatura valenciana. Voleu saber més sobre aquest autor?Doncs ací teniu les seues dades més importants:

Jaume Roig

A l'hora de treballar i expossar les expossicions, a mi em va tocar parlar-vos de Jaume Roig. Ací us deixe informació sobre aquest autor. Jaume Roig

Es coneix per ser l'autor d'una de les obres més conegudes de la literatura valenciana medieval titulada l'Espill. Encara que també va ser metge de prestigi social i professional a la València del seu temps.
Va nàixer a començaments del segle XV, València-1478, Benimàmet-
Els orígens familiars de Jaume Roig el relacionenen amb el Principal de Catalunya. La seua família procedia de Mataró, un municipi de Catalunya i va emigrar a València. El seu pare va estudiar Medicina i Arts.
Una vegada instal·lat a València, es va convertir en un metge prestigiós i prósper, treballant en hospitals i convents. També hi va treballar personalment per a la reina Maria de Castilla.
El seu prestigi social, heretat de la família, i la seva competència professional el van portar a ser metge de la monarquia, del municipi i dels estaments religiosos de la seva ciutat natal.
Va adquirir un bon patrimoni: diverses propietats a València, com quatre cases en la ciutat i diversos terrenys prospers, i altres béns destacables com una biblioteca amb 59 volums, principalment de medicina, que són un testimoni de la seua informació universitària.

external image Jaume_Roig_II_small.jpg


En 1441, ja estava casat amb Isabel Pellicer, amb qui va tenir sis fills. Un d'ells va ser general de València, i tres dels seus fills van ser monges.
La seua dona va morir abans del 1460 ja que en la seua obra parla d'ella com difunta.
Principalment, Jaume Roig es coneix perquè és l'autor de l'Espill, una de les obres més conegudes i emblemàtiques de la literatura valenciana medieval del segle d'or valencià. Aquesta obra s'anomena tant l'Espill com Libre de les Dones.
Es va escriure en torn l'any 1460. El protagonista- narrador s'adreça en primera persona al seu nebot de la ficció, Baltasar Bou, per explicar-li com l'han maltractat les dones al llarg de la seva dissortada vida i per convèncer-lo que n'ha de viure al marge per obtenir la salvació. Seguint la tradició narrativa romànica, està escrit en més de 16.000 versos de quatre síl·labes, que rimen de dos en dos. Només es conserva un manuscrit. És de caràcter misògin.
D'una altra banda, Jaume concorre al concurs literari convocat l'11 de febrer de 1474, a la seva ciutat amb el poema" En lahor de la verge maria" que s'inclou amb la resta de poemes presentats al certamen en el volum. Les obres en lahors de la Verge Maria.
Finalment, va morir a València en 1478 a causa de l'empitjorament del seu estat de salut. Tenia més de setanta sis anys.
El retrat del valencià va ser pintat per l'artista i poeta Juan Ribalta. En 1827, segons afirmen, es conservava en el Museu provincial de pintures.

Dissabte 15 de desembre de 2012


3. Després de tornar de les vacances de nadal, la tornada a classe no em va costar tant com m'esperava.

Començàrem les classes treballant les diferents variacions lingüístiques, saber diferenciar-les, trets fonètics, morfosintàctics... Em va sorprende la quantitat que hi havia!

Segona setmana.

Pensava que hem costaria més adaptar-me una altra vegada a les classes, però pareix ser que no i menys mal que ha sigut així !

Continuem la setmana fent exercicis de pràctica de la variació lingüística. Dimarts ens va escriure en la pissara en que es dedicarien les classes d'aquesta setmana .Dimar i dijous continuarem escoltant audicions sobre les varietats lingüístiques i el divendres la gent que té el llibre" Les veus del temps" tindria que portar-lo a classe perquè ens dedicariem a treballar amb ell.Dimarts, començarem amb un full on el completariem entre dimarts i dijous.El primer dia de la setmana de classe de valencià la dedicarem a completar una graella. Es dividia en 6 parts.L'activitat constava d'escoltar 17 audicions on teniem que diferenciar la llengua, varietat dialectal principal, trets fonètics, morfosintàctics i lèxics específics.Al principi em pareixia fàcil ja que era sencill diferenciar-les, però poc a poc s'anava complicant ja que al català no savia molt bé en moltes ocasions de que varietat dialectal es tractava.Dijous ferem la segona part del full. Era molt paregut a l'exercici de l'anterior classe , però esta vegada bassant-se en el castellà i el català.Constava de 13 audicions i la majoria parlaven català. Em va ser difícil perquè no savia a que dialecte principal era cadascú. Podien ser :-Nordoccidental
-Rosellonés-Balear-Alguerés dialectes del català.jpg
L'últim dia com ja vos he dit abans, portarem el llibre de lectura , i amb un nou full que ens va repartir Toni vam mirar que aniriem treballant en ell.Començarem per Ramon Llull.Ens va fer una breu introducció a la seua vida i seguidament vam llegir dos obres : "Exemple de la llebre i el lleó" i "Llibre de l'ordre de cavalleria".D'aquests dos em va parèixer més interessant el primer, ja que el tema es basava en l'engany de la llebre al lleó.
Per últim dir-vos que bon pont a tots !

Dissabte 19 de gener de 2013


4. Encara que aquesta entrada no és molt densa, l’he seleccionada per un xicotet detall que ens va fer Toni. Era la setmana de sant valentí, i ens va fer un regalet que era un poema de Joan Salvat-Papasseit: Mester d'amor.

Està al final de l'entrada. A mi em va encantar.

Precontrol de literatura.

[[toc]

Una setmana més ací estem per contar com han anat les classes de valencià. Anem allà:.Dimarts: Com que jo encara no havia fet el comentari de text ja que la setmana passada no vaig poder anar a classe, Toni em donà la fulla amb les intruccions dels punts que tenia que fer. Tenia que elegir entre quatre obres. El comentari es basava en: -Autor. Presentar-lo i relacionar-lo amb el fragment per dir les principals característiques de l'obra. -Tema i gènere literari. -Resum dels principals esdeveniments. -Destacar mots, expressions- La teua opinió respecte a l'autor i l'època en que es trobava. -Relacionar-lo amb altres textos. Be, el text que jo vaig elegir va ser 'l'Aparició del rei En Joan d'Aragó', de Bernat Metge. El tema d'aquesta obra principalment es sobre la inmortalitat de l'ànima, és a dir, ja que a Bernat Metge mentre està en la presó se li apareix l'espèrit del rei Joan I, del qual l'autor va ser acusat de la seua mort. Mentre jo vaig estar fent el comentari, la resta de companys van traballar amb una fotocòpia que tractava sobre els diversos tipus de progressions: -Progressió lineal. -Progressió de tema constant. -Progressió de temes derivats. -Progressió complexa. Finalment, Toni ens va prometre que el pròxim dia, com era San Valentí, ens regalaria un poema..Dijous: Vam tindre una xarla, així que no vam donar classe..Divendres: Avuí, últim dia de la setmana, hem començat amb el precontrol de literatura que teniem pendent. La veritat es que menys una persona, ningú s'ha aproximat a la meitat d'encerts, espere que el dia del control ens ixca be a tots! Una vegada corregits i sabudes les respostes, ens ha repartit una fitxa sobre la coherència, però la treballarem el pròxim dia. Per acabar, com ens va prometre, ens ha portat un poema d'amor de Joan Salvat-Papasseit: "Mester d'amor". No l'havia llegit mai, però m'ha agradat molt, sobre tot lúltima estrofa que deia"Deixa't besar i si et quedava enyor,besa de nou, que la vida és comptada".BESO1.jpg

Divendres 15 de febrer de 2013


5. Com tots els anys, a més dels controls del temari de valencià, un dels altres punts per a la nota, és el de la lectura de llibres. Aquest any ens hem llegit tres, un per cada avaluació: Les veus del temps, Tirant lo Blanc i Terra Baixa.

Personalment, el que més em va agradar va ser Tirant lo Blanc, pels treballs que teníem que fer després de la lectura. Hi havia dos treballs per realitzar:

.Cadascú tenia que resumir un dels capítols, a mi em va tocar el XV.

.L’altre consistia en fer un treball creatiu, on hi havia varies opcions per elegir. Jo vaig decidir fer una carta d’amor d’Estefania a Diafebus.

Jo pense que hem va quedar prou bonic.

TIRANT LO BLANC

CAPÍTOL XV: “Recordeu la corona de l’Imperi grec, que espera ser vostra”

Una vegada l’ambaixador Melquisedec arribà amb la nau al port de Constantinople en busca de l’estat de Carmesina( per ordre de Tirant), anaren tots els ambaixadors a demanar permís a l’emperador per fer reverència a la princesa. Aquest va aceptar i Melquisedec i Hipòlit anaren al monestir on s’allotjava.

Carmesina es trobava al monestir de Santa Clara, on a causa de l’absència de Tirant, entrà al servici de Déu.
Una vegada li comunicaren que l’esperava un ambaixador de Tirant anà corrents a la porta. Ella es llançà als seus braços i li va preguntar per l’estat de Tirant. Melquisedec li donà una carta d’ell on li comunicava que tan sols el seu record feia que el sostinguera la seua persona.
Abans de partir , l’ambaixador tornà al monestir on es trobava la princesa per veure si volia donar-li alguna cosa per a Tirant. Aquesta li va donar una carta on li demanava que abandonara les terres africanes on es trobava per tornar a Constantinople amb ella i recordar-li que la corona de l’Imperi grec era d’ ell. Però, que la seua virginitat que ell tan desitjava perillava d’alguns infidels ja que ella podria caure en les seues mans.
Una vegada Tirant ho va llegir, es va desmallar però, quan es despertà va comunicar al regne d’Etiòpia que s’embarcaria amb els seus amics i aliats a Constantinople. El motiu? Carmesina.

TREBALL CREATIU: "Carta d'Estefania a Diafebus."

Desconegut Diafebus:

Rés més m'agradaria saver que ets fort. Que tu lluites contra els turcs amb valentia i honor per defensar el nostre regne en honor del nostre emperador i princesa, però, has d'entendre que no puc evitar tindre una tristor major mai sentida pel teu teu enyor.
Tu ja saps quins són els meus interessos i les meues intencions, doncs ja vam parlar del que fariem en un futur.
Diafebus, jo, Estefania de Macedònia, filla de l'il·lustre duc Robert, em faries la dona més afortunada d'aquest món si pogués ser la vostra esposa i senyora.
No hi ha major lluita que passar les nits sense tú, recordant com em recorries a carícies cada part del meu cos i les teues mans de guerrer acariant amb ternura els meus pits.
Ja ben saps que des d'un primer moment vaig caure rendida als teus peus, doncs em casaria amb el parient més proper de Tirant. Quina manera més picarosa i directa de declarar-me!, doncs vas caure agenollat suplicant-me cassar-me amb tú; aquell instant on els nostres llavis es fundiren en honor de la Santísima Trinitat.
Tan sols desitge poder estar al teu costat quant antes i que el temor a que estigues amb una altra princesa tan sols siga una desconfiança del gran amor que jo, Estefania, senc per tú.
No acceptaré que cap altre cavaller entre en batalla per mi.
Que la espera no siga molt llarga ...
La teua estimada i futura esposa.
Estefania.


external image llegir-tirant-lo-blanc-en-la-actualitat-tirant-i-carmesina-en-la-pel-licula-de-vicente-aranda.jpg

Dilluns 4 de marc de 2013


6. A finals de trimestre sempre és fa el control de valencià. La setmana abans de falles vam estar preparant-se i fent exercicis.Tractava de la coherència.

Una vegada acabats els exàmens, no hi ha una cosa que més m'agrade que poder divertir-me i estar amb els amics descansant i gaudint de festes, i més si són falles!!!

Comença l'olor a pólvora ...

La veritat que aquesta setmana plena d'examens ja ha passat i hem tingut un cap de setmana per poder descansar i poder preparar-nos bé els dos últims que ens queden, però lo bo es que són al començament de la setmana, així que una vegada acabats ja podrem disfrutar de les falles que es van apropant per fi !!! Ara, després de fer una xicoteta introducció, anem a parlar com han sigut i què hem fet a les classes de valencià.

-Dimarts: Últim dia abans del control del dijous. Toni va portar el seu dosier que s'havia fet amb tots els apunts que haviem anat estudiant al llarg del trimestre. Em vaig donar compte que em faltava una fitxa de coherència però com estava tota la informació ací al blog, doncs vaig aprofitar i també vaig fotocopiar-me tots els apunts dels dialectes. Be, una vegada va ensenyar i explicar cada una de les fotocòpies, vam treballar la última part de la coherència. Es tractava de cinc textos expositius i teniem que indicar l'esquema organitzatiu de cada un d'ells: a)Comparació

b)Causa/Conseqüènciaye.PNG

c)Seqüència

d)Classificació. A més es tractava d'un text amb una progressió temàtica de tipus derivat.

e)Problema/Solució.Es tractava d'un text Expositiu-Argumentatiu.

-Dijous: Va arribar el dia. El control. La veritat que encara que tenia tots els apunts preparats i llegits, estava prou nerviosa. El control constava de poques preguntes però denses, i a més teniem un exercici voluntari que era per poder pujar unes dècimes més. La primera activitat es tractava de, a partir de unes oracions, averiguar el trets fonètics, morfosintàctics, lèxics i finalment, indicar de quin dialecte es tractava.

Una altra activitat era, a partir d'un text, fer un mapa conceptual. La tercera activitat era un altre text i teniem que dir per què era coherent i per què no. Una altra era un text i dir la seua progressió temàtica i fer un esquema a partie del tema i les seues remes. A continuació teniem un text i teniem que dir de quin tipus era. .L'activitat extra tractava de fer amb un títol i tres oracions un text expositiu seqüencial.

-Divendres: La veritat que el divendres no vaig acudir a classe per què em trobava mal, però pel que m'han contat i he pogut llegir a les altres entrades, estiguereu corregint algunes de les errades que solem cometre ací al blog. I açò va ser tot per aquesta setmana, ara em ficaré amb el qüestionari ja que ja tinc les preguntes corregides. Espere poder aclarir-me! Disfruteu de la vesprada de cap de setmana que ens queda!


IMG_1928_0.JPG

Diumenge 10 de març de 2013


7. A continuació, Terra Baixa va ser l’últim llibre de lectura que ens teníem que llegir a classe. És de la tercera avaluació.

Aquesta entrada l’he seleccionada per dos motius:

. És la setmana on vam fer les diferents parts del control de lectura. Una vegada acabàrem amb les preguntes sobre el llibre, una altra part de la puntuació era novel·lar una escena, i seleccionat el fragment, teníem que fer una gravació explicant els motius pels quals l’hem escollit.

.D’una altra banda, aquestes dues setmanes de maig em van agradar perquè Toni ens va informar que vindrien uns homes a parlar-nos sobre el poeta VicentAndrés Estellés. Per realitzar l’activitat, ens vam presentar alguns voluntaris per llegir alguns dels seus poemes.

Jo vaig elegir Aquest any miserable. Aquest any misserable.

Aquest any miserable ...

Han passat ja dues setmanes més de classe, això significa que us vaig a fer una entrada contant tot el que hem anat vist durant les classes.

La setmana del 23 al 26 d’Abril, va ser dedicada als poemes i en especial als del poeta Vicent Andrés Estellés.

Dimarts 23: Aquesta classe la dedicàrem a comentar les optatives per l’any que be. Una d’elles, habilitats comunicatives, com el professor l’assignatura de la qual és Toni, aprofitarem per preguntar-li tot el que volíem saber de l’assignatura, en què consistia, què es donaria a classe...
L’altra part de la classe, va ser dedicada als poemes.
Com ja he dit abans, aquesta setmana va ser dedicada fundamentalment als poemes, i el pròxim dia de classe, tindríem una activitat relacionada amb ells. Així que Toni, va començar a llegir els poemes que hi havia, i els voluntaris de l’activitat anirien escollint el que voldrien recitar.
Jo vaig elegir amb el títol: “Aquest any miserable”. Sincerament, a més de que em va agradar, també vaig agafar aquest perquè era senzill i curt.
Els llegirem a classe per practicar i perquè d’aquesta manera, Toni podria ajudar-nos a millorar la lectura.

Dijous: Aquest dia, la classe del 21C i nosaltres, 21A, anàrem al saló d’actes per començar l’activitat relacionada amb els poemes d’Estellés. L’acte estava organitzat per dos senyors, coneguts del poeta.
Ens van fer una xicoteta introducció i seguidament començàrem amb les nostres lectures. A mi em tocava la primera de la nostra classe, així que vaig pujar un poc nerviosa però crec que em va eixir prou bé ...

Mar Martín i Esteve – “Aquest any miserable”:

Aquest any miserable, m.cm.lxiii. d. de c., serà molt recordat i molt amargament. vicent ventura, desterrat a munic o parís; joan fuster, a sueca; -diuen pel veïnat que escriu de nit a màquina, i circula un tenebrós prestigi-; sanchis guarner recorre, perplex, la ciutat; jo escric i espere a burjassot, mentre pels carrers de valència la gent, obscena, crida i crema un llibre.

estelles.jpgDivendres: Per fi era últim dia de la setmana! Aquest dia el dedicàrem a acabar la fitxa de connectors.
PD: Volia recordar que Toni va fer un “hastag” dedicat a l’activitat de poemes del dijous on podem comentar i donar la nostra opinió personal de com ens va parèixer.
Setmana del 29-3 de Maig
Els dies passen volant i ja hem entrat amb el mes que podríem dir més difícil per nosaltres amb tant examen i treball, però pensar que l’estiu s’apropa ens fa acabar tot amb més ganes i donar un últim esforç. Aquesta setmana hem acabat amb la fitxa de connectors i l’hem dedicada també al llibre de lectura.

Dimarts: Toni ens va recordar que teníem que anar fent les entrades al bloc i encara que són 5, tenen que ser prou extenses i llargues per poder tindre bona nota. Va comentar que anar fent-los cada dos setmanes era lo millor.
Després, acabàrem de corregir la fitxa de connectors ja que ens faltava la traducció.
Finalment, ens va comentar el que faríem el pròxim dia, que seria escoltar les audicions que setmanes enrere vam fer a classe comentant fragments del llibre de lectura Terra Baixa.

external image wed.jpgDijous: Com ja ens va avisar, aquesta classe la dedicàrem a escoltar les gravacions de la tertúlia de Terra Baixa i, en un full que ens va repartir teníem que avaluar als companys segons unes indicacions:

A.- Lectura del fragment(breu i significativa, clara i sense dificultats ipronunciada i entonada)
B.-Presentació del fragment (es justifica, s'explica el context i brevíssim resum de què s'ha llegit)
C.-Comentari del fragment (actuacions dels personatges, experiències reals,autor de l'obra i altres obres, pel·lícules, etc.).

En total sumava 15 punts. La meua nota va ser un 10, ja que els apartats A i B els vaig aplicar al meu comentari però, en canvi, no vaig dir res sobre l’autor ni relacionar el fragment amb l’actualitat. Estic d’acord amb la meua nota.

Divendres: Aquest dia vam estar treballant amb una fitxa nova. Constava de quatre entrades del bloc de gent de la nostra classe i teníem que identificar les errades.
Finalment per acabar la setmana, Toni ens va ficar el vídeo del passat dijous on la gent que es va oferir voluntaria va llegir els poemes. Jo era una d’aquelles persones i la veritat que quan em vaig veure em va traure un poc de vergonya.
I açò és tot, fins demà !!!!

Diumenge 5 de maig de 2013


8. Doncs bé, el motiu pel qual he volgut afegir aquesta entrada és, perquè, per aquestes setmanes jo anava prou agobiada, i més quan ja s’apropava el control de valencià i estàvem donant moltes pràctiques i conceptes un poc difícils des de el meu punt de vista.

Setmana de treballs: A més de començar aquest any a treballar a través de la xarxa, hem conegut nous sistemes per fer treballs, com fer videolits, quizrevolution, i un nou mètode per presentar llibres que em va cridar l’atenció: booktrailer.

També vuic afegir que aquest any hem perdut classes de valencià a causa de les vagues generals d'educació.

Setmana de treballs.

Van passant les setmanes i poc a poc ens anem apropant a final de curs on els dies cada vegada són més durs ja que els exàmens estan més a prop.


Durant les últimes classes de valencià que hem tingut, ens hem dedicat principalment amb els treballs creatius sobre “Terra Baixa”, especialment els videolits.

Setmana del 6 al 10 de maig: Aquesta setmana vam estar treballant les errades ortogràfiques, lèxiques, gramaticals i de cohesió d’alguns paràgrafs d’entrades del bloc de la nostra classe i del 21T.

Dimarts: La veritat que aquest dia vam ser pocs a classe, supose que seria perquè era última hora de classe i començament de setmana, però sincerament a mi em va agradar. Vam dedicar l’hora a treballar amb una fotocòpia que ens va repartir Toni d’algunes entrades del bloc de la nostra classe i del 21T i teníem que localitzar tots els errors i corregir-los. Començàrem per la classe del tecnològic.
external image jhb.jpgA mi em va tocar corregir un dels textos i vaig saber localitzar-los i corregir-los sense ningun problema.
Moltes de les errades eren la falta dels accents.

Dijous: Feia ja temps que no hi havia vagues ni dies festius que ens llevaren una classe de valencià, però aquest dia vam tindre vaga general d'educació a causa de l'aprobació del PP de la contrarreforma franquista de l'ensenyança, les retallades del PP ...

Divendres: Acabàrem la setmana amb una nova fitxa que ens donà Toni on, per una part, estaven les nostres entrades amb errades que teníem que corregir i per l’altra part hi havia els procediments de cohesió.
La primera part de la classe vam estar corregint les nostres errades. Un dels textos que hi havia era meu, així que vaig corregir-lo. Un dels errors que vaig fer va ser:
us vaig fer - us faré/ he de fer.

Per acabar, vam estar mirant la fitxa sobre cohesió, on els seus procediment són( ordenar, relacionar i distribuir la informació).
Els seus principis bàsics són:

. Gènere
. Nombre
. Persona gramatical

Cal destacar el tipus de lletra( grandària), ús de connectors, índex gràfics, anàfora( lèxica o gramatical), paràgrafs, combinació d’estil directe amb indirecte, procediments de condensació informativa, lèxic específic d’una terminologia.

Setmana del 13 al 17 de maig: Aquesta setmana ha estat dedicada sobretot als videolits.

Dimarts: No puc dir molt sobre aquest dia ja que no vaig poder acudir. Pel que em van comentar, aquest dia acabàrem de corregir la fitxa sobre cohesió i l’altra part de la classe va ser dedicada a comentar un videolit.

Dijous: Començàrem amb la correcció i valoració sobre els videolits dels companys de classe. Toni ens va repartir una fotocòpia que es tractava d’una rúbrica d’avaluació dels videolits.
Estava compost per 10 aspectes que teníem que valorar amb 0, 1 o 2 punts segons ens pareixia la presentació del treball.
Els 10 aspectes observables eren:

1. Títols de crèdit (presentació inicial o final del videolit)
2. Propòsit clar de la història relatada
3. Punts de vista
4. Atmosfera creada pel contingut
5. Qualitat de les imatges
6. Claredat de veu/ o de text
7. Adequació de la música
8. Correcció lèxica i gramatical
9. Economia en els detalls
10.Interés o emoció

La veritat és que em van agradar com van quedar els treballs, i es va poder observar amb el resultat ja que tots van tindre molt bona nota.

Divendres: Toni ens va repartir una nova fitxa amb diferents exercicis que tenim que portar el pròxim dia per corregir a classe. Hi ha que identificar els connectors i dir de què tipus són, explicar el valor anafòric dels mots destacats, la sinonímia ...

L’altra part de la classe va ser dedicada a acabar de veure els videolits de la nostra classe. Personalment, després d’haver vist tots, el que més m’ha agradat ha sigut el de Marina, encara que tots han estat molt bé!
Toni ens va comentar que ara s’utilitzen molt els book trailer, una espècie de presentació dels llibres abans de llegir-los, i el videolit de la companya Marina, s’assemblava a un book trailer.

external image dfet.jpg

Finalment, per acabar la classe, Toni ens va ensenyar més treballs creatius de la classe del 21T.
Jo, he de dir que el meu treball creatiu era novel·lar una escena, però vaig tindre problemes amb l’ordenador i no vaig poder enviar-lo amb la data que tocava.

Espere que aquestes setmanes no siguen molt complicades!

Diumenge 19 de maig de 2013


9. Poc a poc va finalitzant el curs, i sobretot l’últim trimestre és el més difícil ja que estem ple d’exàmens, treballs, recuperacions...

Per aixó mateix,el motiu pel qual he volgut afegir aquesta entrada és, perquè, per aquestes setmanes jo anava prou agobiada, i més quan ja s’apropava el control de valencià i estàvem donant moltes pràctiques i conceptes un poc difícils des de el meu punt de vista.

Últimes setmanes ...

Durant aquestes setmanes, a les classes de valencià ens hem centrat sobre tot amb la cohesió textual ja que l’examen s’apropa i tenim que fer exercicis per practicar.

Toni ens va repartir una fulla sobre la cohesió textual on es dividia en dos apartats:

A) Mecanismes gramaticals de cohesió: Inclou la dixi, el·lipsi, la dixi textual, definització, temps verbals…
B) Mecanismes lèxics de cohesió: Aquest apartat es divideix en relacions lèxiques de referència i relacions lèxiques de sentit.

Setmana del 20-24 de maig: Aquesta setmana vam estar treballant les relacions lèxiques de referència.

Dimarts: Com ens va dir Toni l’últim dia de classe, aquesta classe la dedicàrem a corregir la fotocòpia que ens va repartir divendres passat.
Hi havia una mena d’exercicis on nosaltres teníem que identificar els connectors i dir de quin tipus eren, explicar el valor anafòric dels mots subratllats, hi havia també un exercici de sinonímia i per últim un text on faltaven els signes de puntuació.

Dijous: Aquest dia, vam treballar una nova fitxa. Es tractava dels mecanismes de referència.
En la primera activitat hi havia que assenyalar els elements anafòrics i díctics i indicar la seua funció sintàctica.
La veritat que jo no sabia molt be la diferència entre anafòric i díctic, però amb la fitxa de teoria que ens va repartir el dimarts i fent els exercicis, poc a poc ho vaig entendre millor.
Es tracta de dos eixos temporals bàsics.

.Temps díctics: S’articula en relació amb el moment de l’enunciació.
.Temps anafòrics: S’articula en relació amb un altre moment temporal definit en l’enunciat.

L’altra activitat es tractava d’un text sobre les iguanes on teníem que substituir els substantius referits a iguana per elements gramaticals de referència, pronoms o elisions. Teníem que trobar les vegades que estava repetida la paraula iguana ianimals. La veritat que aquest exercici ens va costar prou, de fet vam estar mitja classe completant l’activitat.
Una vegada estaven localitzades les paraules, ho teníem que substituir.

external image iguana.jpg-Cohesió lèxica: Rèptils exòtics, pacífic animal,exemplar d’aquesta espècie...
-Cohesió gramatical: la tenen, -ne, se’n cansa, lesabandona, les van a buscar, n’ hem acollit(iguanes)...

Divendres: L’últim dia de la setmana continuàrem treballant els mecanismes de referència, però amb una altra fitxa. L’activitat que teníem que dur a terme tractava d’establir la relació de cohesió lèxica entre les paraules de les dos columnes que hi havia. Un dels exemples eren:

.Blanc- blau = Associació: Rel. Camp semàntic
.Got - estovalles= Hiponímia, hiperonímia
.Metge - pacient= Inversió
.Gros- prim= Contrast, antonímia

Setmana del 27-31 de maig: La veritat que aquesta setmana sols he donat dos classes ja que el dimarts no vaig poder acudir a classe.

Dijous: Toni em va repartir la fitxa que van treballar els meus companys l’anterior dia a classe.
Aquest dia vam fer uns exercicis molt interessants i a la vegada divertits ja que es tractava de, a partir d’unes informacions, construir oracions o un text d’estil cohesionat.
Hi havia tres textos, on l’últim era molt llarg i ens va costar però, la veritat és que les persones que el van intentar resoldre, donava la casualitat que es pareixien molt tots els exemples.

Ex. Els actors van donar les gràcies al públic.
.Els actors eren joves
.Els actors eren de l’Escola de Teatre
.Un actor es deia Sants
.Sants ha rebut ja algunes crítiques
.Les crítiques han estat molt positives

D’aquesta informació, jo vaig formar aquesta oració: Els actors de l’Escola de Teatre, que eren joves, van donar les gràcies al públic; Un dels quals, Sants, ha rebut ja algunes crítiques, totes molt positives.

Divendres: Aquest dia vam acabar de corregir l’activitat de composició oracional del dia anterior i per acabar la classe, ens centràrem en una nova fitxa que ens serviria per millorar la cohesió textual.
Es tractava d’un resum dels treballs creatius de “Terra Baixa”, on tenim que fer propostes per millorar la cohesió utilitzant el·lipsis, sinònims, eliminant connectors o pronoms ...

external image examenes-index.gif
I açò és tot, bon cap de setmana i recordar-vos que no queda res per l’examen!

Diumenge 2 de juny de 2013


10. Per finalitzar, no podia faltar l'última entrada del curs.

Les dos últimes setmanes de classe vam estar repassant i preparant-nos per al control de valencià.

La veritat que no em va eixir molt bé i és una llàstima perquè quasi tots els exercicis que realitzàvem a classe els feia sabia fer.

Però volia destacar aquesta entrada per donar-vos les gràcies per fer que aquest curs hatja sigut molt bó i divertit al vostre costat!

Últimes dos setmanes...

Han anat la passant les setmanes, i amb controls i treballs la veritat que s’han passat ràpid, al menys per a mi .

Respecte a les classes de valencià, he de dir que aquestes últimes dos setmanes les hem dedicades per fer exercicis de pràctica per preparar-nos per a l’examen.

Setmana del 3-7 de Juny.

Dimarts: Després de la confusió que vam tindre el dia d’abans, aquest dia sí que anàrem a l’aula d’informàtica.
Al contrari que molts dimarts, aquest dia es va quedar prou de gent.
Una vegada a classe, Toni ens va repartir una fitxa amb totes les instruccions que tenim que seguir per crear el nostre wiki. La veritat que pensava que seria més complicat, però, com també tenim un wiki en llatí, no ens va costar res pillar-li el “truquillo”.
Aquest treball es divideix en tres apartats:

1- Redactar a l’ inici una presentació personal amb totes les dades: Dades personals, formació o coneixement, expectatives inicials sobre l’assignatura, actitud personal a classe i davant el treball, objectius personals acomplits...
2- Seleccionar els 10 millors escrits del blog d’aula. En aquest apartat, hi ha que explicar perquè hem triat aquesta entrada, motius ...
external image 541333.gif3- Reflexionar sobre les activitats, el sistema de treball i d’avaluació de l’assignatura de valencià.

Dijous: Vam acabar de corregir el text de la companya Sara, on teníem que millorar la cohesió. Després vam treballar unes activitats sobre els signes de puntuació.

Divendres: Com ja ens va avisar Toni, aquest dia faríem un simulacre del pròxim control de valencià.
La veritat que jo pensava que seria més fàcil, però quan vaig veure que no en sabia fer algunes coses, em va servir per estudiar més.
Hi havia 10 exercicis per practicar l’oració composta i els mecanismes de cohesió textual.
Una de les activitats que destacaria és la 2. Em va resultar difícil perquè hi havia que fer una oració amb els connectors que ens demanava.
Al contrari, la que menys em va costar va ser la 5. Hi havia que traduir l’oració composta següent: Aun cuando lo sepas no se lo digas, a no ser que sea digno de conocer el suceso por cuya causa ha tenido que dimitir.
Traduïda, quedava així: Encara que ho sàpies, no li ho digues fora que siga digne de conèixer el succés per la causa del qual ha hagut de dimitir.

Setmana del 10-14 de juny.

Dimarts: Últim dia abans del control.
Com que tan sols ens quedava aquesta classe per repassar, Toni ens va donar un altre simulacre de l’examen.
No hi havia quasi gent a classe, perquè molts estaven fent la recuperació de castellà al saló d’actes.
Algunes de les activitats tenien que veure amb l’anterior simulacre que férem el divendres.
La fitxa constava de set activitats. Vam fer-les oralment i tots junts. Al darrere estaven les solucions.
Com que n’ érem pocs a l’aula i vam acabar la fitxa abans, ens va deixar els últims minuts lliures per descansar.

Dijous: Va arribar el dia. El control de valencià.
Jo estava prou nerviosa, perquè a pesar d’haver estudiat, mai saps com et pot eixir, i més si els exercicis són pràctics.
Sincerament, no vaig eixir amb bon sabor de boca, però ja es veurà quan Toni ens diga les notes.
Alguns dels exercicis eren pareguts als que realitzàvem a classe.

Divendres: Ahir no vam donar classe de valencià ja que vam fer un comiat al departament de grec. Cada u, va portar diferents coses per menjar, beguda, llepolies... i amb un poc de música ens ho vam passar molt bé!

Com aquesta es la meua última entrada, volia dir que aquest any, personalment per a mi, ha sigut diferent.
Respecte a l’assignatura de valencià, a principis de curs pensava que em costaria prou adaptar-me al nou sistema de treballar a través d’ordinador, fent les entrades, no tindre llibre ... però em vaig equivocar. Tinc que dir que ha sigut molt més entretingut i divertit treballar d’aquesta manera diferent.
D’una altra banda, tinc que dir-vos a vosaltres que ha sigut un plaer estar en vosaltres a l’aula, ja que m’ha tocat una classe on he pogut conèixer a gent fantàstica i m’agrada molt que ens portem tots tan

Us espere el curs que ve!

external image 20090728-TANCAT+PER+VACANCES.jpg

Dissabte 15 de juny de 2013


Per concloure, en la meua opinió m'ha agradat molt treballar d'aquesta manera tan diferent. M'ha servit per donar-me compte que per aprendre i treballar, no sempre es necessari un llibre. Existeixen nous sistemes i tècniques que, a més, ens ajuden a millorar la manera de treballar a través de l'ordinador.

Estic molt contenta amb aquest curs, encara que podria haver-me esforçat un poc més.

Espere que passeu un bon estiu i tornar a estar tots junts el curs que ve!