Dades personals.


Hola, soc Diana Kremer Escudero, del grup 21A de primer de batxillerat.

Els coneixements previs respecte als recursos tecnològics usats eren menors del que ara son (no hi coneixia aixo del wikispaces o com fer un wiki), i el meu nivell de valencià era pitjor.

Les meues expectatives inicials no eren molt elevades, i imaginava que seria altre any amb llibre...va ser una grata sorpresa ser informada que no hi hauria llibre i que ho faríem tot amb fitxes i treballs.

No hi he tingut una actitud molt assertiva, aixo ho admet...però he intentat mantenir la atenció a classe, tot i que valencià no es precisament la meua assignatura preferida, i he tractat de fer els treballs i activitats (encara que...he fet lo just i no més).

Supose que els meus objectius personals acomplits han sigut aprovar el curs i millorar (un poc) el meu valencià. Crec que ho he aconseguit...crec...
Escrits al bloc:


Començant amb Les Veus Del Temps
Aquesta setmana hem fet diverses coses.
El primer dia, el professor ens va explicar com entrar en blogger, i com fer una entrada al bloc. Crec que això va resoldre les nostres dubtes (o les meues, al menys) al respecte de com entrar a la part del bloc adequada (mitjançant l'usuari), posar-se a fer una entrada i posar les imatges.
external image tapis9.jpgEl segon dia, vam rebre una fulla amb la guia de treball d'investigació, i el professor ens va explicar de què tractava. Després, vam fer els grups per al treball i vam llegir un poema de Les Veus del Temps (la "Balada" de Andreu Febrer, si mal no hi recorde), parlant breument del significat del poema.
El tercer dia, vam llegir un poema de Ausiàs March, per a després debatre en grups sobre el significat d'aquest i contestar unes preguntes que el professor va escriure a la pissarra.
Els poemes són interessants, amb paraules antigues i eufemismes del més divertits, carregats de significats i molt relacionats amb la cultura d'aquells moments històrics quan van ser escrits. Em resulten molt entretinguts, i espere que als meus companys de classe també els agraden. La dinàmica de grup ha estat bé, i personalment crec que aquest serà un bon any acadèmic.
Altra curta setmana, ara per vagaexternal image 240px-Sroka_Pica_Pica_II.jpgAquesta setmana tan sols hem tingut un dia de classe: dimarts, dimecres i dijous vam fer vaga. Per això, no hi ha molt a dir. El divendres, vam llegir "La balada de la garsa i l'esmerla" i parlàrem de què tractava.
El dilluns tindrem el control dels poemes, pel qual aquest cap de setmana hem tingut que fer les preguntes dels poemes per a saber de que parlen i aixi poder fer be el control després.

Una setmana de set dies (i tres de classe)external image informe.jpgAquesta setmana hem fet el text crític sobre els poemes (un examen, mes o menys). Alguns han tingut que utilitzar dos classes per a terminar-ho, i després d'això hem fet una enquesta per a veure la nostra estratègia al escriure redaccions. L'ultim dia, el professor ens ha donat una rúbrica de valoració de l'exposició oral de literatura, això es, un full on s'explica els punts que valen una bona correcció lèxica i gramatical, un contingut clar i ordenat, etc., i hem començat a posar les dates de exposició de cada grup.

La enquesta ha resultat molt útil per aprendre alguns trucs per a redactar textos, i la rúbrica servirà per a tindre una visió clara de allò que hi ha de aconseguir a l'hora de fer l'exposició oral.
El dimarts i l'exposicióEl dimarts van fer la seua exposició quatre alumnes més: Sanchidrián, Pablo, Aricapa i Sara.
external image -antologia-de-la-poesia-catalana-del-segle-d-or-libro-504941830_ML.jpg-Sanchidrián ens va parlar de la lírica, els trobadors i el Segle d'Or. Va explicar les característiques de la lírica i les del trobador i va parlar dels orígens del terme "Segle d'Or", i com s'han anat augmentant els segles que comprèn amb el temps.
-Pablo ens va parlar de Pere March, pare d'Ausiàs March, que també va ser un poeta. Va parlar resumidament de la seua vida i, per a terminar, va llegir un poema d'aquest.
-Aricapa ens va parlar de Andreu Febrer, donant-nos informació tal com la seua data de naixement o el seu treball com traductor de la Divina Comèdia de Dante (a més de ser poeta). Després d'això ens ha llegit un dels seus poemes.
-Per últim, però no menys important, Sara ens va parlar de Gilabert de Pròixita. Ens va fer un resum de la seva vida, dels tipus de poemes que escrivia i l'estil d'aquests.

El professor també ens va donar una fulla d'activitats sobre l’adequació per a fer pel pròxim dia. Les activitats son senzilles i pràctiques, i es tracta de respondre a les preguntes que es fan sobre dos textos diferents, un sent una conversa i l’altre una traducció del “Manual de psiquiatria infantil”.

Divendres amb dos exposicionsEl divendres van exposar Lorena, María, Alvaro i Daniel, i després ho van fer Maite i Beatriz. Els primers van utilitzar PowerPoint, i els segons van escriure a la pissarra.
-Lorena va parlar de la literatura del segle XV, explicant el que va suposar, les característiques principals i mencionant alguns autors d'aquesta època, com Joanot Martorell o Jordi de Sant Jordi.
-María ens va parlar de Jordi de Sant Jordi, qui va ser fill de musulmans conversos i un poeta cortesà. Les característiques de la seua poesia eren la presencia de l'amor cortès i la tristor.
-Alvaro ens va fer un comentari breu del poema de Jordi de Sant Jordi titulat el Presoner.
-Daniel ens va parlar de Anselm Turmeda, un interessant personatge que fos poeta i traductor, que es va convertir a la religió musulmana i que escrigué la seua ultima obra en àrab. Aquest poeta, a més a més, va ser reverenciat pels cristians (qui el consideraren un màrtir) i pels musulmans.
Després d'aquesta exposició, Maite i Beatriz ens van fer altra:
-Maite va parlar dels trobadors catalans, les trobairitz catalanes i els seus generes. Ens va explicar les característiques dels trobadors, i va mencionar a Guerau de Cabrera, parlant de la seua obra. Ens va definir el terme de l’amor cortès, i el seu origen nobiliari. També va parlar de Beatriu de Dia, la famosa Comtessa de Dia.
external image beatriz+de+dia.jpg
-Beatriz ens va parlar de la llengua, l’estil i els generes de la poesia trobadoresca. Va explicar-nos el seu origen, el idioma en el que s’escrivia i les seues característiques (reflectia les lluites, l’honor o la religiositat de l’època; era una poesia artificiosa i lírica; els textos eren elaborats; es presentava en estos l’amor cortès; i havia dos tipus d'estil poètic: el trobar leu i el trobar clus). Per terminar, ens va explicar els distintes generes que hi havia: la cançó, la dansa, la balada, l’alba o albada, la pastorel·la, etc.

Els professor també ens ha dit que el diumenge estarà exposat el temari al bloc, i ens ha donat un full d'exercicis de l’adequació, del qual hi ha que fer un resum del text.
Les últimes exposicionsLa setmana del 19 al 25 de novembre van exposar els dos últims grups: el format per Sergio, Alejandro, Arturo, Mar i Bea; i el format per Laura, Sara, Lorena i jo.
Sergio va parlar de Ausiàs March, la seua biografia i el seu estil i mètrica. Menciona els seus múltiples casaments, i que era fill de Pere March.
external image buch4.jpgAlejandro ens va parlar de un poema de Ausiàs March, El Petit Vailet, explicant la comparació que fa el poeta entre si mateix i un vailet, i llegint el poema.
Arturo parlà de altre poema, també d'Ausiàs March, que parlava d'un amor no correspost.
Mar va parlar de Jaume Roig, l’autor de L’Espill, i de la seua biografia.
Finalment, Bea va parlar de L’Espill, una obra misògina escrita per Jaume Roig.
Respecte al segon grup, Laura va parlar de Joan Roís de Corella i va comentar un poema seu.
Jo vaig parlar del Procés de les Olives, una obra en la que dos autors debaten si es correcte o no que els vells tinguin relacions sexuals.
Sara va parlar de Lo Somni de Joan Joan.
Lorena va parlar de L’Escola Satírica Valenciana, explicant que és.
Amb això, finalment, van acabar les exposicions.
Crec que vam aprendre molt amb aquestes, i el pdf que el professor va fer de tota la informació es d'una grandària respectable.
(No estic del tot segura si m'he equivocat respecte amb el que les meues companyes van exposar. Ho lamente si ho he fet.)

Variació lingüística i faltesAquesta setmana el professor ens ha donat uns fulls sobre la Variació lingüística, que hem començat a estudiar i que va per al segon trimestre. Hem parlat també breument sobre el treball de Nadal (sí, treball de Nadal) i sobre el que donarem la segona i tercera avaluació. Toni ens va posar de deures opcionals fer un mapa conceptual de les Varietats estilístiques, i alguns alumnes van explicar aquestes varietats a partir dels seus mapes mentals. També ens va donar una fulla amb segments de algunes entrades del bloc, per a que marcarem les faltes (va posar el nombre de faltes en total, però no quines eren les faltes) i les corregirem.
Es probable que jo mateix hagi comes faltes en les meues entrades.
Tant de bo que no (donat que intento corregir les meues faltes amb la ajuda del Google Traductor, comparant la traducció al castellà i notant així quan escric una paraula diferent a la volguda, mirant pel la paraula quan no record com es deia en valencià, etc.).


external image revisi%C3%B3n-1-grande.jpg

He triat aquesta entrada perquè em recorda que hi es millor repassar els escrits i buscar i corregir les faltes que no fer ho i que, tenint en compte com vaig tindre dificultats per a identificar algunes de les faltes en la fulla, encara tinc un llarg camí per recórrer.
Setmana amb el llibreAquesta setmana hem llegit fragments de Les Veus del Temps, i el divendres hem fet un comentari d'un de ells. Els punts bàsics del comentari eren:
external image fairRosamund.jpg-Dir qui era el autor, presentar-lo breument i relacionar el fragment per a comentar amb les principals característiques de la seua obra.
-Explicar el tema i el gènere literari del fragment.
-Resumir els principals esdeveniments relatats si era un fragment narratiu/explicar la tesi i els arguments que s'hi donaven si era un fragment d'assaig.
-Destacar alguns mots o expressions del text i comentar l'estil.
-Dir com t'imaginaves l'autor, els destinataris i l'època en que es va escriure i llegir el text.
-Relacionar-ho amb textos, gustos de lectura, modes o costums socials de l'actualitat.

(Havia que dividir el comentari en paràgrafs, tot i que estem més acostumats a dividir-ho pel sistema de numeració. Crec que m'ha anat be)

Capitol XIXDesprés de conquistar i recobrar el imperi Bizantí, Tirant es dirigeix cap a Constantinoble. No obstant, abans d'arribar li sobrevé un dolor al costat tan intens que pensa que es mor. Tirant fa confessió, prepara el seu testament i escriu a Carmesina. El rei rep noticies de la malaltia de Tirant, i mana els seus metges. Els metges es troben amb Tirant a mig camí, i allí es mor. Porten el cos a escondides, i el fan embalsamar. Quan el rei i la gent es assabenta, tots ploren i, quan Carmesina es informada, es vesteix amb el seu vestit de bodes i va a ver el cos, on es posa a plorar i besar el cos mort. Es desmaia, i al tornar en si es llança una altra vegada sobre el cos, per a besar-lo i plorar desconsolada. El emperador, doncs, mana que la seua filla sigui portada a palau, on segueix plorant i llançant sang per la boca. Quan la emperadriu se assabenta del estat de la seua filla, va a veure-la, i aquesta mana que vingui el seu pare també. Els reuneix, es confessa davant un pare, fa testament i diu que vol morir-se de la malaltia de la seua tristesa. El pare es sent molt afectat, i es portat a altra cambra, on mor abans que la seua filla. Carmesina fa portar el cos de son pare i de Tirant a la cambra i, posada en mig dels dos, els besa repetides vegades. Doncs besa totes les seues donzelles i les de sa mare i, dient una plegaria a Jesucrist, mor, la seua anima sent portada junt a la de Tirant pels àngels.

He triat esta entrada perquè aquest capitol del Tirant em va agradar prou, tot i que va ser una mica estrany amb els crits i la sang i la manera en que va actuar Carmesina (em...vaig preocupar molt. Una pena que no hi hagues psicólegs a la Edat Mitjana...). No va ser molt difícil fer el resum, tot i que em va costar un poc decidir que posar i que no.
(Ignorant la sang i els clars problemes higienics de besar a algú després de besar un mort, el final va ser molt bonic. Més...o menys...)
Quiz d'Anselm TurmedaAquí està el meu quiz, que proposa 10 preguntes d'Anselm Turmeda:
He triat aquesta entrada perquè m'agradà com va quedar el quiz, i la major dificultat que vaig tenir va ser pensar en les respostes incorrectes (tot i que em vaig possar un poc creativa, pfff).

Valoracions del curs i els aprenentatges.Les activitats han sigut interessants, algunes més que altres, i mentre tinguessis a mà les fulles teòriques no eren molt difícils. Sense dubtes m'ha agradat més tindre que fer fitxes i treballs per ordinador que tenir que carregar amb un llibre més en la motxilla i el sistema de treball, tot i que no ho havia triat mai, ha sigut prou agradable, pel que no puc fer prou èmfasi en la meua felicitat al no tenir que carregar amb un llibre més a la esquena. Les avaluacions han sigut fàcils d'aprovar (això es, si has atès a classe i fet els teus deures), i en tot moment hem tingut l'oportunitat de fer treballs extra per millorar la nota (encara que no molta gent ha aprofitat això...jo sent una de molts). Ha sigut un curs interessant i he aprés prou per saber que tindré que esforçar-me en millorar si vull aprovar el any que ve, o les PAU. Oh be, al menys tindré alguna cosa que fer al estiu!