BENVIGUTS AL MEU WIKI!!!

Sóc Alvaro García Blasco, del grup de batxiller 21A.
Aquest any en Valencià he après moltíssimes coses, no sols en llengua i literatura, sino que també he utilizat molt el internet, he après ha utilitzar el Google Drive, a fer les nostres propies entrades al blog, fer un wiki, etc.

La veritat es que al principi, al saber que no utilizariem llibre hem vaig quedar estranyat i vaig pensar que seria molt més difícil. Però, conforme passava el temps i hem començava a adaptar a aquesta forma de treball, vaig adonar-me que era molt més fàcil i m'agrada molt més que treballar amb el llibre.

SETMANA D'EXAMEN


Ja estem en la tercera evaluació i falta molt poc per a acabar el curs. En aquest trimestre només hi ha que pujar cinc comentaris.
Aquesta setmana hem donat les tres clases de valencià.

  • Dimarts: vam der l'examen de llibre de lectura "Terra Baixa". Aquest examen constava de vint-i-quatre preguntes, de les quals quatre d'elles eren per a pujar nota. L'examen era senzill i el varem acabar molt ràpid. Aquest control contava sobre un punt en la nota d'evaluació. Despres, vam començar la tertúlia, i només Eva va comentar un fragment del llibre.
  • Dijous: en aquesta classe vam seguir amb la tertúlia. Quasi tots van comentar el seu fragment.
  • Divendres: Toni ens va dir quins treballs creatius podíem fer del llibre "Terra Baixa". Per exemple:
-Novel·lar una escena
-Escriure un relat breu de l'obra teatral
-Fer un monòleg
-Videolit
-Escriure una ressenya

També ens va donar el controls corregits del llibre de lectura "Terra Baixa".
Finalment, vam acabar de corregir un exercici de la fixta de sintaxi.
external image TERRABAIXA+portada+def.jpg

POEMESAquesta setmana hem tingut classe els tres dies.
El dimarts varem fer un examen, on teniem que comentar un minim de 4 poemes amb les anotacions que teniem i amb el llibre de lectura "Les veus del temps".
El professor, Toni, en va donar una fulla de orientacions per a redactar el text crític sobre el poemes llegits.
El text tenia que tindre una extensió aproximada entre una plana i mitja i dues planes, equivalent a 450-500 paraules aproximadament. També havia que indicar amb una barra on termina el còmput de les 100 primeres paraules.

El comentari tenia que estar organitzada de la seguent forma:
- SOBRE EL CONTINGUT DELS POEMES:
*Detalla el contingut dels poemes o bé detallar el temes que més t'hagen agradat.
*Pots comentar el fragments que més t'hagen cridat l'atenció i explicar-ne els motius.
- SOBRE LA FORMA D'EXPRESSAR-SE EL POETA I LA FORMA DELS POEMES:
Destacar els versos que més t'han cridat l'atenció.
- SOBRE LA RELACIÓ DELS POEMES AMB ALTRES TEXTOS LLEGITS, ESCOLTAS, VISTS O CONEGUTS:
Establir relacions entre els poemes i altres textos.
- CONCLUSIÓ:
Expressar les conclusions generals.

El dijous, com moltes persones, no havien terminat l'examen, Toni va deixar 20-25 minuts per a terminar-lo. Després, en va donar una enquesta que teniem que fer per a al divendres. També, vam posar data per a les exposicions que te que fer cada grup.

Hui, hem corregit l'enquesta i deprés, ens ha donat un altra fulla sobre la rúbrica de valoració de l'exposició de literatura.

2º SETMANA


Aquesta setmana hem donat clase els tres dies.

El DIMARTS, Toni ens va donar una fulla en el que teniem que fer un exercici que tractaba sobra la variació linguística, on ens posaba una audició i teniem que dir el tipus de llengua, dialecte o subdialecte que era. En total hi havia desset audicions.

El DIJOUS, vam continuar amb l'altra part de la fulla, semblant a l'anterior, però en aquesta hi havia que posar el tema del text, grau d'especialització i registre.

El DIVENDRES, Toni ens dona una fitxa. Despres, vam llegir dos fragments de Ramon Llull : "L'exemple de la llebre i el lleó" i "el llibre de l'ordre de cavalleria".

external image dialectes+del+catala%25CC%2580.jpg

COMENTARI DE TEXT

El desencantament de la donzella

L'autor d'aquest fragment es Blandín de Cornualla.
El tema d'aquest fragment tracta sobre un cavaller qu lluita per salvar una donzella encantada.
Aquest fragment tracta sobre que un cavaller anava buscant una donzella encantada, i cuan estaba en un jardí va veure un donzell i li preguntà per ella. Aquest li va dir que estaba encantada en un castell i que tenia que agafar el Blanc Astor, que estaba en una torre del castell, per desencantar-la. Per conseguir-ho tindria que pasar primer per tres portes, i en cada una d'elles hi havia un monstre. El la 1º porta havia una serp, en la 2º un drac i finalment en la 3º un sarraí. Va lluitar amb els tres i el va matar. Finalment, va aconseguir el Blanc Astor i la donzella es va despertar del seu encantament.
Es pot destacar algunes paraules com: pregue, jorn, braudà.
M'imagine que aquesta època era l'època cavalleresca.

external image cornualla.jpg

EXAMEN DE LITERATURA

Aquesta setmana nomès hem donat dos classes de valencià.

EL DIMARTS, no vam donar classe perque era l'eixida a les universitats.

EL DIJOUS, vam seguir amb la progressió temàtica. Corregirem els textos de la fulla y despres cadascun tenia que fer un mínim dos textos amb diferents tipus de progerssions (lineals, constant o temes derivats).

EL DIVENDRES, vam fer l'examen de literatura. Aquest constava de trenta preguntes, cinc més que l'examen del simulacre. Cada pregunta encertada valia 0,1 punts. Es considerava aprobat a partir del 13 encerts, i jo vaig encertar 15 i dos preguntes en duda.
Toni ens va dir que pera a pujar nota podriem fer un treball. Aquest treball pujaria la nota en mig punt.

external image 10046.jpg

EXEMPLE DEL MERCADER AMBICIÓS I EL DIABLE

L'autor d'aquest text és Francesc Eiximenis.

external image images?q=tbn:ANd9GcTj8KWImL6qAGEhBcrSlnoL4ca5G51NkX_MG8WPKlZ0eh9T520VQAEl gènere literari al qual pertany aquesta obra és la literatura religiosa i moral.
El tema d'aquesta obra es que el diable castiga a tots aquells que volen fer-se rics de la seua mà.

En aquest text ens relaten que unaa vegada un mercader a Mallorca va donar gràcies a Deu per haver tornat bé de viatge, per això, va encendre candeles per a tots els altars. També va encendre una candela a la imatge del diable.
Aquella vesprada, mentres dormia, se li va apareixer el diable en el seu somni, i estava molt content perque en cent anys nungú li havia fet tant d'honor. Despres, li va dir que demanara el que voluera que ell li ho concederia. El mercader va demanar molts diners. El diable li va dir que estaven soterrats en un camp, i despres fou a mostrar-li-ho. El mercader volia ficar alguna cosa per recordar on estaven soterrats els diners, pero no hi havia res que ficar. El diable li digué que fera allí les seues necessitats. Quan el mercader es va despertar tot esperançat a anar a buscar els diners, s'adonà que s'havia cagat al llit. El diable l'havia castigat.

Es poden destacar algunes expressions o mots com: goig, escarni, per ma fe.

Jo pense que l'autor, era religios i molt savi, els destinataris eren la gent que feia malament les coses i l'època deu ser al s.XV.

Aquest text el relacionaria amb la crisi actual, on la gent prefereix els diners a qualsevol altra cosa.

CAPITOL III


"Un gran cantal li pegà sobre el cap"

Tirant va presentar batalla al gran turc i al soldà i els va fer una gran desfeta. Aleshores, el Duc de Macedonia va eixir del seu refugi i va agarrar totes les riqueses que hi havia sobre el camp de batalla. El gran turc i el soldà li van oferir sis mesos de treva. El Duc volia aceptar, pero Tirant no volguè, perque creia que els turcs aprofitarien per obtenir més armes i soldats. Despres, Tirant envià a Diafebus amb els presoners a Constantinoble per a contar les seues victories a l'emperador i la princesa. Al dia seguent, l'emperador donà a Diafebus quinze ducats per cada presoner per a que se'ls emportara al capità.
La princesa va ordenar que Diafebus fora a parlar amb ella. La princesa va preguntar pel seu amor, Tirant, i Diafebus li va dir que tots els dies parlaven dos hores sobre ella. Llavors, Diafebus va dir a Estefaniaqu li donara un bes, pero aquesta nomès podia donarse-lo amb el permís de Carmesina, que finalment no se'l va donar.
L'emperador va manar a Diafebus perque tornára al camp de batalla. Llavors, arribaren les naus del mestre de Rodes, carregades de gent d'armes. Quan van partir, saberen que Tirant havia anat a prendre una plaça forta que es trobava prop d'ells.
Tirant s'acostà a un mur trencat i u gran cantal li pegà el cap i el llançà a terra. Despres, aplegaren les naus del mestre de Rodes i gràcies a la seua ajuda van conquerir la vila. Els metges van atendre a Tirant i el dia seguent ja es trobà molt bé.

external image tirant.gif======

ALTRES DOS SETMANES

==

DIMARTS 30: Toni ens va dir que al final de curs faríem un portfoli on posaríem les nostres deu millors entrades. A més, Toni faria un vídeo amb totes les lectures dels poemes de Estellés que feren els meus companys. Finalment, ens posà un power point amb les faltes que teniem en les entrades.

DIJOUS 2: Toni ens va posar les gravacions sobre els fragments que cadascun tenia que comentar del Terra Baixa i ens donà una fitxa per puntuar a nosaltres i també als companys. La nota máxima era un 15 i es puntuava sobre els segunts termes:


  • Lectura del fragment
  • Presentació del fragment
  • Comentari del fragment
DIVENDRES 3: Toni ens donà una fitxa amb diversos fragments de les entrades del blog i vam corregir les errades. També vam vore el vídeo que Toni grbà de les lectures dels poemes de Estellés. Varem vore primer el 21t i despres el nostre, el 21a.

DIMARTS 7: Toni ens donà una fitxa amb entrades nostres i del 21t i varém corregir les faltes. Aquest dia vam assistir molt poca gent a classe.

DIJOUS 9: Aquest dia no vam fer classe ja que havia vaga.

DIVENDRES 10: Aquest dia havia que entragar el treball creatiu de Terra Baixa. Finalment, Toni ens va explicar els procediments bàsics de cohesió.

external image pins_sialvalencia.png

==

JA FALTA MENYS PER ACABAR

==

Cada vegada falta menys per finalitzar el curs i, una altra setmana més hem donat classe els tres dies.

Dimarts: Toni ens va donar tres fulles, dos de teoría i una de pràctica. Les fitxes tractaven sobre la cohesió. Desprès, vam començar a fer els exercicis de la fitxa pràctica, que consistia en fer oracions compostes.

Dijous: Al principi tota la classe anavem a l'aula d'informàtica, però, Toni ens va dir que aniriem el dimarts seguent. Aleshores, vam fer classe normal i vam continuar amb els exercicis de la fitxa que ens va donar el dimarts. L'últim exercici era molt llarg i Toni va dir que acabaríem de corregir-ho el próxim dia.

Divendres: Vam començar acabant de corregir l'últim exercici de l'altre dia, ja que algunaes persones faltaver per dir-lo. Desprès, Toni ens va donar una fulla, que era un treball del Terra Baixa, i ens va dir que tardà 4 hores en corregir-ho. Finalment, Toni va assignar un fragment dels sis que hi havia a cada grup.

external image coherencia-y-cohesic3b3n.png
======

ÙLTIMA ENTRADA

==

Aquesta es la meua ùltima entrada d'aquest curs.

DIMARTS 4: Aquest dia anarem a l'aula d'informàtica. Toni ens donà una fulla amb les intruccions per fer el nostre wiki. Aquesta fitxa ens indicava el seguent:


  1. Presentació personal
  2. Pujar 10 millors entrades del blog
  3. Fer una conclusió
DIJOUS 6: Aquest dia només ens dedicarem a treballar els signes de puntuació.

DIVENDRES 7: Aquest divendres vam fer el primer simulacre del control de valencià. L'examen era molt més difícil del que m'imaginava. Constava de 10 preguntes. Els exercicis eren sobre les oracions subordinades, signes de puntuació, mecanismes de cohesió gramatical i léxica...

www-wikispaces-logo.gif

Ùltima setmana del curs.

DIMARTS 11: Toni ens va repartir el segon i ùltim simulacre d'examen. Als que teniem que fer la recuperació de castellà, vo vam assistir a classe. Per això. Toni esn donà la fulla abans. Aquesta era molt més difícil que la del divendres passat.

DIJOUS 13: Aquest dia ferem el control de valencià. Aquest en general no era tan dificil com l'ùltim simulacre. Jo pese que no hem va eixir mal, però ja vorem.

DIVENDRES 14: Aquest dia va ser l'ùltim del curs per a mi. No vam donar classe ja que estavem fent una xicoteta festa de despedida.

external image adeu.jpg

=CONCLUSIÓ

La conclusió d'aquest curs es que he après moltes coses, m'agradat l'assignatura molt més del que m'esperava i que la forma de treball sense utilitzar el llibre m'ha sorprès molt i m'agradat moltíssim.